Büyüme düzenleyicilerin süs bitkilerinde kullanım özellikleri ve örnek bir çalışma
The Properties of growth regulators on ornamental plants and a case study
  1. Tez No: 95616
  2. Yazar: AYLİN ADAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZERRİN SÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Süs Bitkileri, Büyümeyi Düzenleyici Maddeler, Pittosporum tobira, Indole Butyric Asit (IBA), Humik Asit (HA). n, Ornamental Plants, Plant Growth Regulators, Pittosporum tobira, Indole Butyric Acid (IBA), Humic Acid (HA). TV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BÜYÜME DÜZENLEYİCİLERİN SÜS BİTKİLERİNDE KULLANIM ÖZELLİKLERİ VE ÖRNEK BİR ÇALIŞMA Aylin ADAK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANA BİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Zerrin SÖĞÜT Yıl: 2000, Sayfa: 254 Jüri : Prof. Dr. Sevil ALTAN Doç. Dr. Osman KARAGÜZEL Doç. Dr. Zerrin SÖĞÜT Bu araştırmada, günümüze kadar süs bitkileri konusunda büyüme düzenleyici maddelerle yapılan çalışmaları bir araya getirmek ve büyüme düzenleyici maddelerden Indole Butyric Asit (IBA) ile Humik Asit'in Pittosporum tobira ve Pittosporum tobira nana bitkisi yarı odunsu sürgün ucu çeliklerinin köklenmedeki etkilerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Literatür taraması ile günümüze kadar süs bitkileri konusunda büyüme düzenleyici maddelerle yapılan çalışmalar olabildiğince bir araya getirilmiş, bu verilerle büyüme düzenleyiciler kullanım amacına göre sınıflandırılmış ve her grup büyüme düzenleyicinin kullanım dozu, kullanım şekli ve uygulandığı bitki üzerindeki etkisi göz Önüne alınarak bir matris oluşturulmuştur. Araştırmanın uygulama aşaması Aralık 1998-Aralık 1999 tarihleri arasında Ç.Ü. Döner Sermaye İşletmesi Süs Bitkileri Şubesi seralarında yürütülmüş ve iki farklı deneme yapılmıştır. Birinci denemede kullanılan Pittosporum tobira nana çelikleri Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında torf ortamına, ikinci denemede kullanılan Pittosporum tobira çelikleri ise Nisan ve Mayıs aylarında torf, kum, torf+kum ortamına Bölünen Bölünmüş Parseller Deneme Deseni'ne göre dikilmiştir. Her iki denemede büyüme düzenleyici maddelerden Indole Butyric Asit (0, 500 ve 1000 ppm) ile Humik Asidin (0, 2 ve 10 mg/lt) farklı konsantrasyonları kullanılmış ve bukonsantrasyonların dikim zamanı ve ortamına bağlı olarak çelikler üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Pittosporum tobira nana ile yapılan denemede dikim zamanı (DZ), Indole butyric asit (IBA), humik asit (HA), ikili interaksiyonlann (DZ*IBA, DZ*HA, n$A*HA) ve DZ*IBA*HA interaksiyonunun bitki boyu üzerinde önemli etkili; sürgün sayısı üzerinde dikim zamanı, ikili interaksiyonlar ile DZ*IBA*HA interaksiyonunun önemli etkili, IBA ve humik asidin ise etkisiz; sürgün çapı üzerinde dikim zamanı, IBA, humik asit, ikili interaksiyonlann ve DZ*IBA*HA İnteraksiyonunun önemli etkili; ana gövde çapı üzerinde dikim zamanı, ikili interaksiyonlar ile DZ*IBA*HA interaksiyonunun önemli etkili, IBA ve humik asidin ise etkisiz; yaprak durumu üzerinde dikim zamanı, IBA, HA, ikili interaksiyonlann ve DZ*IBA*HA interaksiyonunun önemli etkili; ana kök uzunlukları üzerinde dikim zamanı, IBA, humik asit ve ikili interaksiyonlann önemli etkili, DZ*IBA*HA interaksiyonunun ise etkisiz; ana kök sayısı üzerinde dikim zamanı, ikili interaksiyonlar ile DZ*IBA*HA interaksiyonunun önemli etkili, IBA ve humik asidin ise etkisiz; kök durumu üzerinde ise dikim zamanı, IBA, HA, ikili ve DZ*IBA*HA interaksiyonlannın önemli etkili olduğu saptanmıştır. Pittosporum tobira ile yapılan denemede DZ, IBA, köklendirme ortamı (DO), DZ*HA, DZ*DO, IBA*HA, IBA*DO, HA*DO, DZ*IBA*DO, DZ*HA*DO, IBA*HA*DO ve DZ*IBA*HA*DO interaksiyonlannın bitki boyu üzerinde önemli etkili, humik asit, DZ*IBA ve DZ*IBA*HA interaksiyonlannın ise etkisiz; sürgün sayısı üzerinde DZ, IBA, HA, DO, DZ*IBA, DZ*HA, DZ*DO, IBA*DO, HA*DO, üçlü interaksiyonlann (DZ*IBA*HA, DZ*IBA*DO, DZ*HA*DO, IBA*HA*DO) ve DZ*IBA*HA*DO interaksiyonunun önemli etkili, IBA*HA interaksiyonunun ise etkisiz; sürgün çapı üzerinde DZ, DO, DZ*IBA, DZ*HA, DZ*DO, IBA*HA, IBA*DO, DZ*IBA*HA, DZ*IBA*DO, DZ*HA*DO ve DZ*IBA*HA*DO interaksiyonlannın önemli etkili, IBA, HA, HA*DO ve IBA*HA*DO interaksiyonlannın ise etkisiz; ana gövde çapı üzerinde DZ, DO, DZ*IBA, IBA*DO, HA*DO, DZ^A^HA, DZ*IBA*DO, DZ*HA*DO ve DZ*IBA*HA*DO interaksiyonlannın önemli etkili, IBA, HA, DZ*HA, DZ*DO, IBA^HA ve IBA*HA*DO interaksiyonlannın ise etkisiz; yaprak durumu üzerinde DZ, IBA, DO, ikili (DZ*IBA, DZ*HA, DZ*DO, IBA*HA, IBA*DO, HA*DO), üçlü interaksiyonlar ile DZ*IBA*HA*DO interaksiyonunun önemli etkili, HA interaksiyonunun ise etkisiz; ana kök uzunlukları üzerinde DZ, IBA, DO, DZ*HA, IBA*DO, HA*DO, DZ*IBA*DO ve roA*HA*DO interaksiyonlannın önemli etkili, HA, DZ*IBA, DZ*DO, IBA*HA, DZ*IBA*HA, DZ*HA*DO ve DZ*IBA*HA*DO interaksiyonlanmn ise etkisiz; ana kök sayısı üzerinde DZ, IBA, DO, DZ*HA, DZ*DO, IBA*HA, IBA*DO, HA*DO, üçlü interaksiyonlar ile DZ*IBA*HA*DO interaksiyonunun önemli etkili, HA ve DZ*IBA interaksiyonlannın ise etkisiz; kök durumu üzerinde DZ, IBA, HA, DO, DZ*HA, DZ*DO, IBA*HA, IBA*DO, HA*DO, üçlü interaksiyonlar ile DZ*IBA*HA*DO interaksiyonunun önemli etkili, DZ*IBA interaksiyonunun ise etkisiz olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE PROPERTIES OF GROWTH REGULATORS ON ORNAMENTAL PLANTS AND A CASE STUDY AYLÎNADAK DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Zerrin SÖ?ÜT Year: 2000, Pages: 254 Jury : Prof. Dr. Sevü ALTAN Assoc. Prof. Osman KARAGÜZEL Assoc. Prof. Zerrin SÖ?ÜT The aim of this study was to compile the studies on growth regulators on ornamental plants and to determine the effects of Indole Butyric Acid (IBA) and Humic Acid on the root development of Pittosporum tobira and Pittosporum tobira nana soft-wood shoot cuttings. Studies on growth regulators on plants were rewiewed and classified according to their utilisation. A matrice is developed for growth regulators of each class according to application doses, type and its effect on applied plant. Research was conducted on two different plant species in the University of Çukurova Research Station Plant Division's greenhouses between December 1998 and December 1999. Pittosporum tobira nana cuttings were planted in December, January, February and March in turf media in the first experiment, Pittosporum tobira cuttings were planted in April and May on turf, sand, turf+sand mixture according to divided plot experiment pattern. Varying amounts of Indole Butyric Acid (0, 500 and 1000 ppm) and Humic Acid (0, 2 and 10 mg/lt) were applied and the effects of each application on cuttings were observed. Results revealed that the experiment with Pittosporum tobira nana, planting time (PT), Indole butyric acid (IBA), humic acid (HA), the dual interactions (PT*IBA, PT*HA, IBA*HA) and PT*IBA*HA effects on plant height were D3significantly effective; on shoot number the dual interactions of PT along with DZ*IBA*HA interactions were significantly effective, IBA and HA were ineffective; on shoot diameter the dual interactions of PT, IBA, HA and PT*IBA*HA interactions were significantly effective; on trunk diameter dual interactions of PT along with DZ*IBA*HA interactions were significantly effective, IBA and HA were ineffective; on leave state the dual interactions of PT, IBA, HA and PT*IBA*HA interactions were significantly effective; on main root length PT, IBA, HA and their dual interactions were significantly effective, however PT*IBA*HA interaction was ineffective; on main root number PT, dual interactions along with PT*EBA*HA interactions were significantly effective, IBA and HA were ineffective; PT, IBA, HA and dual interactions with PT*IB A*HA were significantly effective on plant root state. The experiment with Ptitosporum tobira, the effects of PT, IBA and rooting media (RM) were observed. Results revealed that interactions of PT*HA, PT*RM, IBA*HA, IBA*RM, HA*RM, PT*IBA*RM, PT*HA*RM, IBA*HA*RM and PT*IBA*HA*DO were significantly effective on plant height, however the interactions of HA, PT*IBA and PT*JBA*HA were ineffective; on shoot number PT, IBA, HA, RM, PT*IBA, PT*HA, PT*RM, IBA*RM, HA*RM and the triple interactions (PT*IBA*HA, PT*IBA*RM, PT*HA*RM, IBA*HA*RM) and PT*IBA*HA*RM were significantly effective, but IBA*HA were ineffective; on shoot diameter PT, RM, PT*IBA, PT*HA, PT*RM, IBA*HA, IBA*RM, PT*IBA*HA, PT*IBA*RM, PT*HA*RM and PT*IBA*HA*RM were significantly effective, however IBA, HA, HA*RM and IBA*HA*RM were ineffective; on main trunk diameter PT, RM, PT*IBA, IBA*RM, HA*RM, PT*IBA*HA, PT*IBA*RM, PT*HA*RM and PT*IBA*HA*RM interactions were significantly effective, IBA, HA, PT*HA, PT*RM, IBA*HA and IBA*HA*RM aplications were ineffective; on leaf state PT, IBA, RM and their dual (PT*IBA, PT*HA, PT*RM, IBA*HA, IBA*RM, HA*RM) and triple interactions along with PT*IBA*HA*RM applications were significantly effective, HA aplication was ineffective; on main root while length PT, IBA, RM, PT*HA, IBA*RM, HA*RM, PT*IBA*RM and IBA*HA*RM interactions were significantly effective, the applications of HA, PT*IBA, PT*RM, IBA*HA, PT*IBA*HA, PT*HA*RM and PT*IBA*HA*RM were ineffective; on main root number PT, IBA, RM, PT*HA, PT*RM, IBA*HA, IBA*RM, HA*RM and their triple interactions along with PT*IBA*HA*RM were significantly effective, however HA and PT*IBA applications were ineffective; on root state PT, IBA, HA, RM, PT*HA, PT*RM, IBA*HA, IBA*RM, HA*RM triple interactions with PT*IBA*HA*RM were significantly effective, but PT*IBA application were ineffective.