İki boyutlu animasyon üretiminde üretken yapay zekâ canlandırma tekniklerinin karşılaştırılması
Comparison of generative artificial intelligence and animation techniques in two-dimensional animation production
  1. Tez No: 956174
  2. Yazar: BÜŞRA EKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN TOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel İletişim Tasarımı, Animasyon, Üretken Yapay Zekâ, Canlandırma Teknikleri, Hareketli Grafik, Visual Communication Design, Animation, Generative Artificial Intelligence, Animation Techniques, Motion Graphics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Sanat ve teknolojinin birleşimi, üretken yapay zekâ (ÜYZ) tabanlı araçların animasyon üretim süreçlerinde nasıl kullanılabileceğine dair yeni ufuklar açmaktadır. Özellikle geleneksel yöntemlerle zaman ve emek gerektiren animasyon üretimi, ÜYZ destekli araçlarla hızlanmakta ve yeni yaratıcı olanaklar sunmaktadır. Bu bağlamda, ÜYZ'nin sanatsal üretimi nasıl dönüştürdüğü ve animasyon alanında nasıl bir yenilik sağladığı önemli bir araştırma konusudur. Bu çalışmada, ÜYZ'nin iki boyutlu animasyon üretimi konusunda nasıl bir rol oynadığı ve bu rolün animasyon sürecini nasıl şekillendirdiği ele alınmıştır. Araştırma kapsamında, animasyon sanatında kullanılan geleneksel teknikler, ÜYZ tabanlı araçlar ile animasyon sahnelerinin üretim sürecinde nasıl canlandırılabileceği incelenmiştir. Runway, Kling AI ve Hailuo AI ÜYZ tabanlı platformların sunduğu farklı teknik yaklaşımlar analiz edilerek ÜYZ ile oluşturulan animasyonlarda hareket akıcılığı, kullanım kolaylığı, devamlılık ve görsel kalite gibi unsurlar değerlendirilmiştir. Bu araştırma, ÜYZ'nin animasyon süreçlerine katkısını, üretim hızına etkisini ve görsel kalite üzerindeki rolünü ortaya koyarak ÜYZ'nin gelecekte animasyon endüstrisine nasıl yön verebileceğini incelemektedir.
Özet (Çeviri)
The combination of art and technology opens up new horizons on how to use it in the animation production field based on generative artificial intelligence (GAI). In particular, traditional loop time and labor supported animation production is accelerated with GAI supported intervals and offers new creative possibilities. In this context, there is important research on how GAI industrial production is transformed and how to develop an innovation in the field of animation. For this purpose, it is discussed what role GAI plays in two-dimensional animation production and how this role shapes the animation process. Within the scope of the research, how the production phase of animations can be animated with traditional techniques used in animation art and GAI-based tools. Different technical methods offered by Runway, Kling AI and Hailuo AI GAI-based platforms are analyzed and elements such as movement fluidity, ease of use, continuity and visual quality in transfer movements with GAI are evaluated. This research examines the contribution of GAI to the range of motion, its role in production speed and visual quality, and how GAI can lead the global motion industry to animation processes, its effect on production speed and its role on visual quality.