Kabul ve Kararlılık Terapisi temelli psikoeğitim programının psikolojik danışman adaylarının psikolojik esneklik düzeylerine etkisi
The effect of Acceptance and Commitment Therapy based psychoeducation program on psychological flexibility levels of psychological counselor candidates
  1. Tez No: 956180
  2. Yazar: BURCU BAYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEGÜM SATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kabul ve Kararlılık Terapisi, Psikolojik Esneklik, Psikolojik Danışman, Acceptance and Commitment Therapy, Psychological Flexibility, Psychological Counselor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı, Kabul ve Kararlılık Terapisi temelli psikoeğitim programının psikolojik danışman adaylarının psikolojik esneklik düzeylerine etkisini incelemektir. Araştırma deney ve kontrol grupları bulunmakta olup yarı deneysel desende yürütülmüştür. Araştırmada“Psikolojik Esneklik Ölçeği Puanları”bağımlı değişken,“Kabul ve Kararlılık Terapisi Temelli Psikoeğitim Programı”bağımsız değişkendir. Veri toplama araçları olarak Psikolojik Esneklik Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Yıldız Teknik Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans düzeyinde öğrenimine devam eden öğrenciler oluşturmaktadır. 11 kişiden oluşan deney grubuna ön test, son test ve izleme testi uygulanmıştır. 11 kişiden oluşan kontrol grubundan ön test ve son test ölçümleri alınmıştır. Deney grubuna sekiz oturumluk“Kabul ve Kararlılık Terapisi Temelli Psikoeğitim Programı”uygulanırken kontrol grubuna herhangi bir işlem yapılmamıştır. Psikoeğitim uygulanmadan iki hafta önce öntest ölçümleri, psikoeğitim programı tamamlandığında sontest ölçümleri, uygulamanın sonlanmasından altı ay sonra ise izleme testi ölçümleri alınmıştır. Verilerin analizinde, deney grubunun ön-test, son-test ve izleme ölçümleri arasında anlamlı farklılık olup olmadığını belirlemek amacıyla Freidman Mertebeler Testi kullanılmıştır. Freidman Mertebeler Testi sonuçlarının ölçümler arasında anlamlı farklılık olduğuna işaret ettiği durumlarda ise farkın kaynağını belirlemek amacıyla İlişkili Ölçümler için Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi uygulanmıştır. Deney ve kontrol gruplarının öntest ve sontest puanları arasında anlamlı fark olup olmadığını belirlemek içinse Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, "Kabul ve Kararlılık Terapisine Dayalı Psikoeğitim Programının psikolojik danışman adaylarının psikolojik esneklik düzeylerini artırmada etkili olduğu ve bu etkinin izleme ölçümlerinde de sontest düzeylerini koruduğu, kontrol grubunun ön test ve son test ölçümleri arasında anlamlı farklılaşma olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of an Acceptance and Commitment Therapy-based psychoeducational program on the psychological flexibility levels of prospective psychological counselors. The research was conducted using a quasi-experimental design with experimental and control groups. The dependent variable in the study was“Psychological Flexibility Scale Scores,”and the independent variable was“Acceptance and Commitment Therapy-Based Psychoeducational Program.”The data collection tools were the Psychological Flexibility Scale and the Demographic Information Form. The study group consisted of undergraduate students studying in the Department of Guidance and Psychological Counseling at Yıldız Technical University. A pre-test, post-test, and follow-up test were administered to the experimental group of 11 people. Pre-test and post-test measurements were taken from the control group of 11 people. The eight-session“Acceptance and Commitment Therapy-Based Psychoeducational Program”was administered to the experimental group, while the control group received no treatment. Pre-test measurements were taken two weeks before the psychoeducation, post-test measurements were taken upon completion of the psychoeducation program, and follow-up test measurements were taken six months after the implementation. In data analysis, the Freidman Rank Test was used to determine whether there were significant differences between the pretest, posttest, and follow-up measurements of the experimental group. In cases where the Freidman Rank Test results indicated a significant difference between the measurements, the Wilcoxon Signed Rank Test for Correlated Measures was applied to determine the source of the difference. The Mann Whitney U Test was used to determine whether there was a significant difference between the pretest and posttest scores of the experimental and control groups. The study concluded that the Acceptance and Commitment Therapy-Based Psychoeducation Program was effective in increasing the psychological flexibility levels of psychological counselor candidates, and this effect was maintained at posttest levels in the follow-up measurements. There was no significant difference between the pretest and posttest measurements of the control group.