Turunçgil tristeza virüs (CTV) ırklarına spesifik monoklonal antibody'lerin üretilmesi ve CTV ırklarının tanılanmasında kullanılması
Production of specific monoclonal antibodies of citrus tristeza virus (CTV) and use for CTV strains diagnosis
  1. Tez No: 95622
  2. Yazar: MUHARREM ARAP KAMBEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ASİL YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: CTV, turunçgil tristeza virüsü, ELISA, saflaştırma, kolon kromotografısi, monoklonal antikor üretimi, CTV, Citrus Tristeza Virus, ELISA, Purification, Colon Chromatography, Monoclonal Antibody Production
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz DOKTORA TEZİ TURUNÇGİL TRISTEZA VIRUS (CTV) IRKLARINA SPESİFİK MONOKLONAL ANTIBODY' LERİN ÜRETİLMESİ VE CTV IRKLARININ TAN1LANMAS1NDA KULLANİLMASİ Muharrem Arap KAMBEROĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Mehmet Asil YILMAZ Yıl: 2000, Sayfa: 93 Jüri: Prof. Dr. Mehmet Asil YILMAZ Prof. Dr. Saadettin BALOGLU Prof. Dr. Beyazıt ÇIRAKOĞLU Bu çalışma, ülkemiz turunçgil varlığı için büyük bir tehlike olan turunçgil tristeza virüsünün saflaştırılması, CTV ne spesifik monoklonal antikorların elde edilmesi ve CTV izolatları arasındaki farklılığın ortaya konması amacıyla yapılmıştır. CTV nü saflaştırmak için kolon kromotografısi ve sukroz density gradient santrifüj yöntemleri kullanılmıştır. Kolon kromotografısi yöntemi ile daha saf virüs elde edilmiş ve immuno elektron mikroskop yöntemiyle virüsün varlığı ortaya konulmuştur. Saf virüs preparasyonunun spektrofotometrik okumasında 260/ 280 oranı 1.2, virüs miktarı da 454 ug/ mi olarak hesaplanmıştır. Saflaştırılmış virüs ile yapılan SDS- PAGE yönteminde iki bant gözlenmiş ve virüsün kılıf proteinlerinin molekül ağırlıkları yaklaşık olarak 26 ve 27 kDa olarak belirlenmiştir. Hibridoma çalışmalarında, CTV ne spesifik antikor üreten bir hibrit hücre klonu (1G8) elde edilmiştir. 1G8, PTA-I ELISA yöntemi ile testlendiğinde CTV nin İğdır, Serdengeçti ve Kıbrıs izolatları ile reaksiyona girmiş, buna karşılık, DAS-I ELISA yönteminde, Serdengeçti izolatı ile reaksiyon vermemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS PRODUCTION OF SPECIFIC MONOCLONAL ANTIBODIES OF CITRUS TRISTEZA VIRUS (CTV) AND USE FOR CTV STRAINS DIAGNOSIS Muharrem Arap KAMBEROGLU DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr Mehmet Asil YILMAZ Year: 2000, Pages: 93 Jury: Prof. Dr. Mehmet Asil YILMAZ Prof. Dr. Saadettin BALOGLU Prof. Dr. Beyazıt C1RAKOGLU The objectives of this study is to purify and obtain specific monoclonal antibody against to citrus tristeza virus (CTV) and to make differentiation between CTV strains. Column chromatography and sucrose density gradient cenrifugation methods were used for purification. Much more pure virus was obtained by column chromatography. The presence of CTV was also detected by immunoelectron microscopy. The absorbtion spectrum at 260/ 280 ratio of CTV was 1.2. After the purification the yield of virus was determined as 454 mg/ ml. Two bands were observed in SDS- PAGE and the molecular weight of coat proteins of CTV was defined 26 and 27 ± 1000 kDa. An hybrid cell clone (1G8) which produced CTV specific antibody was obtained in the hybridoma technique. 1 G8 was reacted İğdır, Serdengecti and Kıbrıs isolates of CTV with PTA-I ELISA. However, 1 G8 did not react to Serdengecti isolate with DAS-1 ELISA.