İnsan periferal lenfositlerinde gamma ışınlarının indirekt genotoksik etkilerinin araştırılması
Research of genotoxic effect of gamma ray in human peripheral lympocytes
  1. Tez No: 95627
  2. Yazar: AHMET KAYRALDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOPAKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: însan Periferal Lenfositleri, Gamma Işınlan, İndirekt Genotoksik Etki, KKD, KA. "EC YÜKSEKÖĞRETİM KURüUj DOKÜMANTASYON MERKEZİ, Human Peripheral Lymphocytes, Gamma Ray, Indirect Genotoxic Effect, SCE, CA. n
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ İNSAN PERIFERAL LENFOSİTLERİNDE GAMMA IŞINLARININ İNDİREKT GENOTOKSİK ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI AHMET KAYRALDIZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞ Yıl: 2000, Sayfa: 64 Jüri: Prof. Dr.Mehmet TOPAKTAŞ Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU Yrd. Doç. Dr. Eyyüp RENCÜZOĞULLARI Bu çalışmanın amacı, insan periferal lenfositlerinde çeşitli dozlardaki gamma ışınlarının indirekt genotoksik ve sitotoksik etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaç için besi yerleri değişik dozdaki gamma ışınlarıyla ışınlanmıştır. Bu çalışmada, KKD'nin gamma işim dozunun artmasına bağlı olarak arttığı bulunmuştur. Ayrıca kromozomal anormalliğe sahip hücre yüzdesi ve KA (Kromozomal Aberasyon)/hücre sayısı tüm gamma ışmı dozlarında kontrole göre önemli ölçüde artmıştır. Bunun yanında gamma ışınlarının indirekt olarak mitotik indeksi (MI) doz artışma bağlı olarak düşürdüğü, replikasyon indeksini (RI) ise etkilemediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS RESEARCH OF INDIRECT GENOTOXIC EFFECT OF GAMMA RAYS IN HUMAN PERIPHERAL LYMPOCYTES AHMET KAYRALDIZ DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLffiD SCBENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor. Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞ Yean 2000 Pages: 64 Jury: Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞ Prof. Dr. Rûştfl HATİPO?LU Yrd.Doç.Dr. Eyyüp RENCÜZO?ULLARI The aim of this study was to investigate the indirect genotoxic and cytotoxic effect of various doses of gamma rays in human peripheral lymphocytes. For this aim, chromosome mediums were irradiated with various doses of gamma rays. In this study, we were found that SCE was increased by gamma ray doses dependent. In adition to these, percentages of abnormal cells with chromosomal abnormalities and CA/cell were increased by all doses of gamma rays compared to control Besides, MI was decreased by gamma ray dose-dependent. RI was not also reduced.