Performance and emission characteristics of diesel engines using diesel fuel, vegetable oil and alcohol blens
Dizel motorlarda motorin, bitkisel yağlar ve alkol karışımlarının performansa etkilerinin araştırılması
  1. Tez No: 95626
  2. Yazar: ALİ KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KADİR AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif Yakıt, Dizel Yakıtı, Pamuk Yağı, Metil Ester II 1C YÛKSEKÖGRFTtM KÜRÜLls, Alternative Fuel, Diesel Fuel, Cotton oil, Methyl Ester
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DİZEL MOTORLARDA MOTORİN, BİTKİSEL YAĞLAR VE ALKOL KARIŞIMLARININ PERFORMANSA ETİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI ALI KESKİN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Kadir AYDIN Yıl: 2000, Sayfa: 83 Jüri : Doç. Dr. Kadir AYDIN : Doç. Dr. Osman SERİNDAĞ : Yrd.Doç. Dr. Ahmet PINARBAŞI Yapılan deneysel çalışmada, pamuk yağı metil esteri - dizel yakıtı karışımları ve pamuk yağı - etil alkol - dizel yakıtı karışımlarının dizel motorlarda alternatif yakıt olarak kullanılabilirliği araştırıldı. Karışımlarda alternatif yakıt olarak kullanılan metil ester pamuk yağıyla metil alkollün kimyasal tepkimeye girmesiyle elde edildi. Pamuk yağı metil esteri - dizel yakıtı karışımları tek silindirli direk püskürtmeli bir dizel motorda 1500-3700 d/d devirler arasında test edildi. Pamuk yağı - etil alkol - dizel yakıtı karışımları ise 3 silindirli, direk püskürtmeli bir dizel motorda 1000 - 2500 d/d devirler arasında test edildi. Test esnasmda motorların performans ve emisyon değerleri ölçüldü ve bu değerler dizel yakıtı ile ölçülen değerlerle karşılaştırıldı. Ayrıca deney sonunda motor parçalan kontrol edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS PERFORMANCE AND EMISSION CHARACTERISTICS OF DIESEL ENGINES USING DIESEL FUEL, VEGETABLE OIL AND ALCOHOL BLENDS ALI KESKİN DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof.Dr. Kadir AYDIN Year: 2000, Pages: 83 Jury : Assoc. Prof. Dr. Kadir AYDIN : Assoc. Prof. Dr. Osman SERÎNDA? : Assist. Prof. Dr. Ahmet PINARBAŞI In this experimental study usability of cotton oil methyl ester - diesel fuel blends and cotton oil - ethyl alcohol - diesel fuel blends as an alternate fuel for diesel engine were investigated. Methyl ester was produced by reacting cotton oil with methyl alcohol. The cotton oil methyl ester - diesel fuel blends were tested in a single cylinder, direct injection diesel engine between 1500 and 3700 rpm. The Cotton oil- ethyl alcohol - diesel fuel blends were tested in three cylinder, direct injection diesel engine between 1000 and 2500. During the engine test, engines performance and emission value were measured. These results were compared with diesel fuel values. In addition, component of engine was checked at the end of the test.