Kemoterapi tedavisi alan çocuklarda hareketli resim panosu kullanılarak çizim/boyama aktivitelerini içeren hemşirelik programının anksiyeteyi azaltmadaki etkisi
The effect of a nursing program involving drawing/painting activities using a movable picture board on reducing anxiety in children undergoing chemotherapy
- Tez No: 956289
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: anxiety, drawing/painting, pediatric nursing, chemotherapy, pediatric oncology, psychological support
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Amaç: Bu araştırmanın amacı, kemoterapi alan 4-6 yaş grubu çocuklarda uygulanan“Hareketli Resim Panosu Kullanılarak Çizim/ Boyama Aktivitelerini İçeren Hemşirelik Programı (HAÇİBO-HP)'nin çocukların anksiyetesini azaltmadaki etkisini incelemektir. Yöntem: Bu araştırma tek gruplu ön test-son test tasarımında yarı deneysel bir yöntem ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma 2 Temmuz 2024 – 3 Temmuz 2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın hedef popülasyonunu, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Hematoloji Onkoloji Kliniği'nde kemoterapi amacıyla yatmakta olan çocuklar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise belirtilen tarihlerde, dahil edilme kriterlerine uyan kemoterapi alan 4-6 yaş grubundaki 30 çocuk oluşturmuştur. HAÇİBO-HP çocuklara toplam 4 gün uygulanmıştır. Uygulamanın 1. günü çocuk ve aile ile tanışılıp, çocuklara parmak kukla verilerek araştırma hakkında bilgi verilmiş ve sadece ön test yapılmıştır. Uygulamanın 2. ve 3. günü çocuk ve aile ile bir araya gelinerek çocuğun çizim/resim yapmak istediği tema üzerinde konuşulup, parmak kukla verilerek, istediği temaya karar verilmiştir. Belirlenen tema doğrultusunda çocuğun hareketli resim panosuna çizim/resim yapması araştırmacı ile birlikte sohbet eşliğinde sağlanmıştır. Bu aktivite ortalama 1-1,5 saat sürmüştür. Çalışmanın 4. günü araştırmacı çocukla tekrar bir araya gelerek, parmak kukla verdikten sonra son testi uygulamıştır. Verilerin toplanmasında ”Çocuk ve Ebeveyn Tanıtım Formu", ''Çocuk Anksiyete Skalası-Durumluk Ölçeği (ÇAS-DÖ)'', ''Venham Anksiyete Değerlendirme Resim Ölçeği (VADRÖ)'' kullanılmıştır. Veri analizleri SPSS 23.0 paket programında yapılmıştır. Mann-Whitney U Testi, Kruskal-Wallis Testi, Friedman testi uygulanarak yapılmıştır. Verilerin özetlenmesinde ortalama, sayı ve yüzde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aimed to evaluate the effectiveness of a nursing intervention program entitled ''Nursing Program Incorporating Drawing/Painting Activities with the Use of a Movable Picture Board (HAÇİBO-HP)'' in reducing anxiety levels among children aged 4 to 6 years undergoing chemotherapy. Methods: A quasi-experimental, single-group pretest-posttest design was employed. The study was conducted between July 2, 2024, and July 3, 2025, in the Pediatric Hematology and Oncology Clinic of Akdeniz University Hospital. The sample consisted of 30 children aged 4–6 who were receiving chemotherapy and met the inclusion criteria. The HAÇİBO-HP program was implemented over four days. On Day 1, children and their families were introduced to the study, provided with finger puppets, and completed the pretest. On Days 2 and 3, a theme was selected through guided interaction, and children created drawings on a movable picture board with the researcher. On Day 4, the posttest was administered following a final puppet-based interaction. Data were collected using the Child and Parent Information Form, the Children's Anxiety Scale–State Version (CAS-SV), and the Venham Picture Test (VPT). Data were analyzed using descriptive statistics and nonparametric tests including the Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test, and Friedman test. Results: A statistically significant reduction in anxiety levels was observed in the posttest scores on both the CAS-SV and VPT following the intervention (p < .05). Conclusion: The HAÇİBO-HP program effectively reduced anxiety in young children undergoing chemotherapy. Creative, interactive nursing interventions such as this can serve as valuable tools in pediatric oncology settings.