Kalkandere Aile Sağlığı Merkezine başvuran 18-45 yaş arası kadınların hpv ve hpv aşısı hakkındaki bilgi düzeyleri, farkındalıkları ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge levels, awareness and attitudes about HPV and HPV vaccine of women between the age of 18-45 who applied to the family health center in Kalkandere
  1. Tez No: 956291
  2. Yazar: AYŞE TOPAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT ARDIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: HPV, Smear, Aşı, Aile Hekimi, HPV.Smear.Vaccine, Family Physician
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Human Papilloma Virüs (HPV); cilt veya mukoza hücrelerini enfekte eden küçük, zarfsız bir DNA virüsüdür. HPV'nin neden olduğu enfeksiyon en yaygın cinsel yolla bulaşan hastalıklardan birisidir. Bilinen HPV türlerinden en az 13'ü rahim ağzı kanserine neden olabilmektedir. Ayrıca diğer anogenital kanserler ve baş ve boyun kanserleri ile de ilişkilendirilmişlerdir. HPV enfeksiyonuna karşı birincil korunma, risk faktörlerinin azaltılması ve aşı uygulamalarını içerirken; ikincil korunma ise HPV-DNA testi ve Pap-Smear testi gibi tarama ve erken tanı yöntemlerini kapsamaktadır. Günümüzde, HPV enfeksiyonlarına karşı geliştirilmiş üç farklı aşı türü mevcuttur. Türkiye'de her 3 tip aşı da ruhsatlandırılmış ve eczanelerde temin edilebilir durumdadır. Ancak HPV aşıları henüz Türkiye'de ulusal aşılama programına dahil edilmemiştir. Birincil koruma yöntemi olan HPV aşılamasının yanı sıra, ikincil koruma kapsamında serviks kanseri tarama programları da büyük önem taşımaktadır. Yapmış olduğumuz bu çalışmada Kalkandere Aile Sağlığı Merkezine başvuran 18-45 yaş arası kadınların HPV,HPV enfeksiyonu ve HPV aşısı hakkındaki bilgi düzeyleri, farkındalıkları ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda aşı yapılarak önlenebilecek bir kanser türü olan serviks kanseri konusunda 18-45 yaş arası kadınlarda farkındalık oluşturmak amaçlanmaktadır Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki bu çalışmanın örneklemi, 01 Şubat 2025 ile 01 Nisan 2025 tarihleri arasında Kalkandere 1 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran 18–45 yaş arası tüm kadın bireyler olarak belirlenmiştir. Araştırma, gönüllülük esasına dayanarak, yüz yüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir ve toplam 201 katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırma bulguları, toplumda HPV farkındalığının genel olarak yetersiz olduğunu ve HPV aşısı yaptırma oranlarının oldukça düşük seviyelerde kaldığını göstermektedir. En önemli sonuçlardan bir tanesi Aile hekiminin aşıyı önermesiyle bilgi düzeyi ve aşı yaptırma düşüncesi arasında anlamlı bir ilişki bulunmasıdır. Sonuç olarak; birinci basamak sağlık hizmetleri HPV ile mücadelede kritik rol oynamaktadır.Bu doğrultuda, aile hekimlerinin yalnızca tedavi edici değil, aynı zamanda eğitici ve yönlendirici rolleriyle HPV ile mücadelede toplum sağlığının geliştirilmesinde temel bir rol oynadığı sonucuna varılabilir
Özet (Çeviri)
Human Papillomavirus (HPV) is a small, non-enveloped DNA virus that infects skin or mucosal cells. HPV infection is one of the most common sexually transmitted diseases. At least 13 of the known HPV types are capable of causing cervical cancer. In addition, HPV has been associated with other anogenital cancers as well as head and neck cancers. Primary prevention against HPV infection includes reducing risk factors and vaccination, while secondary prevention involves screening and early detection methods such as the HPV-DNA test and Pap smear. Currently, three different types of vaccines have been developed against HPV infections. In Türkiye, all three types of HPV vaccines are licensed and available in pharmacies; however, they have not yet been included in the national immunization program. In addition to HPV vaccination as a primary prevention method, cervical cancer screening programs within the scope of secondary prevention are also of great importance. In this study, it was aimed to evaluate the knowledge levels, awareness, and attitudes of women aged 18–45 who applied to Kalkandere Family Health Center regarding HPV, HPV infection, and HPV vaccination. Additionally, it was intended to raise awareness among women in this age group about cervical cancer, a preventable disease through vaccination. This descriptive and cross-sectional study was conducted with women aged 18–45 who applied to Kalkandere No. 1 Family Health Center between February 1 and April 1, 2025. The study was carried out on a voluntary basis through face-to-face interviews, and a total of 201 participants were reached. The research findings indicate that general awareness of HPV in the community is insufficient, and the rates of HPV vaccination remain quite low. One of the most significant results is the statistically significant relationship found between family physicians recommending the vaccine and participants' levels of knowledge and intention to get vaccinated. In conclusion, primary healthcare services play a critical role in the fight against HPV. In this context, it can be concluded that family physicians have a fundamental role in improving public health through not only their therapeutic but also their educational and guiding roles in combating HPV.