KOAH tanılı hastalarda egzersiz kapasitesinin Tele-Sağlık kapsamında mekik yürüme testleri ile değerlendirilmesi
Evaluation of exercise capacity in patients diagnosed with COPD with shuttle walking tests in Tele-Health scope
- Tez No: 956292
- Danışmanlar: PROF. DR. İPEK CANDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tele-Sağlık, Egzersiz kapasitesi, KOAH, Tele-health, Exercise capacity, COPD
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), egzersiz kapasitesinde azalma ile seyreden, ilerleyici, obstrüktif bir hastalıktır. Egzersiz kapasitesinin değerlendirilmesi, hastalığın prognozunu belirlemenin yanı sıra, egzersiz reçetelendirme ve pulmoner rehabilitasyon programlarının planlanması açısından önemlidir. Bu kapsamda Artan Hızlı Mekik Yürüyüş Testi (AHMYT) ve Endurans Mekik Yürüyüş Testi (EMYT), KOAH tanılı hastalarda egzersiz kapasitesini değerlendirmeye yönelik geçerli ve uygulanabilir alan testleridir. Günümüzde dijital sağlık uygulamaları hızla yaygınlaşmakta olup, tele-sağlık temelli egzersiz değerlendirme yöntemleri öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, KOAH tanılı hastalarda, AHMYT ve EMYT testlerinin, Tele-sağlık kapsamında uzaktan uygulanabilirliğini değerlendirmek ve yüz yüze uygulamaya göre güvenilirlik ve uygunluğunu araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu prospektif çalışmaya, 1 Haziran 2024 – 1 Şubat 2025 tarihleri arasında sekiz ay süreyle, Ankara Etlik Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniği'ne kontrol amacıyla başvuran ve stabil KOAH tanısı bulunan 50 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm testler, aynı protokol ile aynı hekim tarafından gerçekleştirilmiştir. Testler öncesinde hasta ve yakınları, testlerin uygulanması ve uzaktan değerlendirme hakkında kapsamlı eğitilmiştir. Öğrenme etkisini en aza indirmek amacıyla, iki test arasında en az 2 saat ile en fazla 7 gün olacak şekilde bir süre bırakılarak testler tamamlanmıştır. Uzaktan uygulamalarda kullanılmak üzere tüm hastalara aynı marka ve model pulse oksimetre kullanılmış, bu sayede ölçümler arası cihaz kaynaklı varyasyonun önüne geçilmiştir. Egzersiz kapasitesine ek olarak satürasyon, nabız, kalp hızı toparlanma yanıtı (Heart Rate Recovery, HRR), Borg dispne skorları da kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda, AHMYT mesafesi açısından yüz yüze ve uzaktan uygulamalar arasında yüksek düzeyde korelasyon saptanmıştır. Benzer şekilde, EMYT süresinde de her iki uygulama yöntemi arasında güçlü bir ilişki gösterilmiştir. Bu bulgular, testlerin temel çıktılarının uygulama ortamından bağımsız olarak tutarlı ölçümler sağladığını göstermektedir. Buna ek olarak, yüz yüze ve uzaktan uygulamalar arasında HRR, satürasyon (SpO2) ve nabız gibi fizyolojik yanıtlar ile Borg dispne skorları açısından da anlamlı korelasyonlar bulunmuştur. Uygulama yöntemi fark etmeksizin bu parametrelerdeki benzerlik, mekik yürüyüş testlerinin uzaktan ortamlarda da geçerli ve güvenilir şekilde uygulanabileceğini desteklemektedir. Ayrıca, elde edilen test sonuçlarının; Zorlu ekspiratuvar birinci saniye volümü (Forced Expiratory Volume in 1 second, FEV1), mMRC dispne skalası (modified Medical Research Council dyspnea scale, mMRC), Charlson komorbidite indeksi (Charlson Comorbidity Index, CCI), acil servis başvuru ve hastane yatış öyküsü gibi klinik ve spirometrik parametrelerin etkisi arındırıldığında da tutarlı seyretmesi, testlerin farklı hasta profillerinde de kullanılabilirliğini göstermektedir. Egzersizle ortaya çıkan anlamlı desatürasyonu değerlendirmede ise, EMYT'nin yüz yüze ve uzaktan yöntem arasındaki korelasyonunun, AHMYT'ye göre daha yüksek olması, bu testin daha tutarlı ve egzersize bağlı desatürasyonu göstermede daha duyarlı olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç: Stabil KOAH tanılı hastalarda, spirometrik evre, dispne algısı, komorbiditeler, KOAH alevlenmeye bağlı acil başvuru veya hastane yatışı, USOT kullanımı gibi değişkenlerden bağımsız olarak; AHMYT ve EMYT'nin Tele-Sağlık yoluyla uzaktan uygulanmas; uygun hasta seçimi, hasta ile yakınlarının testler konusunda eğitilmesiyle, yüz yüze uygulamalara güvenli ve etkili bir alternatif olduğu görülmüştür. Uzaktan yöntemle, yalnızca egzersiz kapasitesi değil, egzersiz sonrası HRR ve desatürasyon gibi sekonder fizyolojik yanıtlar da doğru biçimde değerlendirilebilmektedir. Bu durum, KOAH hastalarında mekik testleriyle uzaktan egzersiz kapasitesi değerlendirmesinin, Tele-sağlık uygulamalarının hem hasta değerlendirmesi hem de klinik takipte güvenilirliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Aim: Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is a progressive obstructive disorder characterized by reduced exercise capacity. Assessment of exercise capacity is crucial not only for determining disease prognosis but also for exercise prescription and planning pulmonary rehabilitation programs. In this context, the Incremental Shuttle Walk Test (ISWT) and Endurance Shuttle Walk Test (ESWT) are valid and applicable field tests for evaluating exercise capacity in patients with COPD. With the rapid expansion of digital health applications, tele- health–based exercise assessment methods have come into prominence. The aim of this study was to evaluate the feasibility of remote administration of ISWT and ESWT in COPD patients within the scope of tele-health, and to investigate their reliability and comparability with face-to-face application. Materials and Methods: This prospective study included 50 patients with stable COPD who presented for routine follow-up to the Pulmonology Outpatient Clinic of Ankara Etlik City Hospital between June 1, 2024, and February 1, 2025. All tests were performed using the same protocol by the same physician. Patients and their relatives were thoroughly instructed regarding both the test procedures and remote assessment. To minimize the learning effect, an interval of at least 2 hours and no more than 7 days was allowed between two tests. For remote applications, all patients used the same brand and model of pulse oximeter, thereby preventing device-related variability. In addition to exercise capacity, oxygen saturation, pulse, heart rate recovery (HRR), and Borg dyspnea scores were recorded. Results: A strong correlation was observed between face-to-face and remote administrations in terms of ISWT distance. Similarly, ESWT duration demonstrated a robust association between the two application methods. These findings indicate that the main outcomes of the tests provide consistent measurements regardless of the testing environment. Furthermore, significant correlations were found between face- to-face and remote applications for HRR, oxygen saturation (SpO2), pulse, and Borg dyspnea scores. The consistency of these parameters across different settings supports the validity and reliability of shuttle walk tests in remote contexts. When clinical and spirometric factors such as Forced Expiratory Volume in 1 second (FEV1), modified Medical Research Council (mMRC) dyspnea scale, Charlson Comorbidity Index (CCI), history of emergency visits or hospitalizations, were adjusted for, the results remained consistent, underscoring the applicability of these tests across diverse patient profiles. Notably, the correlation of ESWT between face-to-face and remote methods was higher than that of ISWT in evaluating exercise-induced desaturation, indicating that ESWT is more consistent and sensitive in detecting exertional desaturation. Conclusion: In patients with stable COPD, independent of spirometric stage, dyspnea perception, comorbidities, history of exacerbation-related emergency visits or hospitalizations, and long-term oxygen therapy (LTOT) use, remote administration of ISWT and ESWT within tele-health settings—when coupled with appropriate patient selection and adequate training of patients and their relatives—emerges as a safe and effective alternative to face-to-face application. Through remote methods, not only exercise capacity but also secondary physiological responses such as HRR and desaturation can be accurately assessed. This demonstrates that remote assessment of exercise capacity using shuttle walk tests provides a reliable approach for both patient evaluation and clinical follow-up within tele-health applications.