Determination of in-cylinder flow characteristics of internal combustion engines using a five-holes pitot-tube
Beş delikli küresel pitot tüpü ile motorlarda silindir içi akış karakteristiklerinin belirlenmesi
- Tez No: 95629
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Phot tube, flow characteristics, flow direction
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ beş delikli küresel pitot tüpü ile motorlarda silindir içi akış karakteristiklerinin belirlenmesi LEVENT KARA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Kadir AYDIN Yıl: 2000, Sayfo: 97 Jüri : Doç. Dr. Kadir AYDIN : Doç. Dr. Orhan BÜYÜKALAC A : Doç. Dr. ILTuğrul OGULATA İçten yanmalı motorların silindiri içerisindeki akış karakteristikleri ve türbülans yanma işlemi, egzoz emisyonlarının kontrolünde etkin olan en önemli faktörlerden birisidir. Hem egzoz emisyonlarını azaltmak hem de yakıt ekonomisi sağlamak için yüksek hızlı bir yanmaya, dolayısıyla da yüksek seviyede türbülansa ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca içten yanmalı motorlarda türbülans seviyesinin iyi tespit edilmesi ve yanma odası dizaynı yapılırken optimum türbülans seviyelerinin sağlanmasına çalışılmalıdır. Silindir içerisinde statik basıncın ve akış alanlarının yönünü belirlemek üzere kullanılacak 5 delikli pitot tüpü bu çalışma düşünülerek dizayn ve imal edilmiştir. Laboratuarlarımızda imal edilip kullanılan S delikli küresel pitot tüpünün rüzgar tünelinde yapılan kalibrasyonu fle yatay ve dikey düzlemdeki kalibrasyon eğrileri elde edilmiştir. Aynı zamanda küre merkezindeki basınç dağılımı teorik olarak hesaplanmış ve rüzgar tünelinde deneysel olarak ölçülmüştür. Elde edilen teorik ve deneysel sonuçların uyum içerisinde olduğu görülmüş ve küresel pitot tüpünün küre yüzeyinin yeterli hassasiyette yapıldığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler Pitot tüpü, silindir içi akış, akış yönü, JJ
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF IN-CYLINDER FLOW CHARACTERISTICS OF INTERNAL COMBUSTION ENGINES USING A FIVE-HOLES PITOT-TUBE LEVENT KARA DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Kadir AYDIN Yean 2000, Pages: 97 Jury : Assoc. Prof. Dr. Kadir AYDIN : Assoc. Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALAC A : Assoc. Prof. Dr. R. Tuğrul O?ULATA The flow characteristics inside the cylinder is the most important factor for the controlling of combustion process, it arranges the flame proceeding ratio in the homogeneous mixed fuel engines. The fluid motion inside the cylinder affects the combustion and inconnection with hs effects, the engine output power directly. Reducing the exhaust emissions and better fuel economy for internal combustion engines requires rapid combustion the high level of turbulence is needed for this purpose. The five holes phot tube that determines the direction of the static pressure and the flow areas in the cylinder is designed and manufactured for this thesis. The five holes pitot tube will be calibrated in a wind tunnel. The pressure distribution that is in the sphere center will be calculated theoretically and will be measured experimentally in the wind tunnel then determined horizontal and vertical calibration curve.