Berberis vulgaris bitkisine ait özütün insan monositik (THP-1) hücre hattı üzerindeki terapötik etkilerinin belirlenmesi
Determination of therapeutic effects of Berberis vulgaris plant extract on human monocytic (THP-1) cell line
- Tez No: 956341
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN AŞKIN, DR. HANDAN UĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Berberis vulgaris, Gen ekspresyonu, İnsan Monositik Hücre Hattı (THP-1), Kanser tedavisi, Berberis vulgaris, Gene Expression, Cancer and Its Treatment, Human Monocytıc Cell Lıne (THP-1)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Yapılan çalışmada ilaç geliştirme açısından potansiyeli olan Berberis vulgaris (Bv) bitkisinin yapraklarından elde edilen özütlerin antikanser etkileri değerlendirildi. Söz konusu etkiler hücre kültürü (in vitro) ortamında incelendi. Yöntem: Bitki özütünde yer alan bileşenlerin kimyasal karakterizasyonu, Gaz Kromatografisi–Kütle Spektrometrisi(GC-MS) yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi. İn vitro çalışmalarda, insan monositik (THP-1) hücre hattı kullanılarak, Berberis vulgaris yaprak etanol (E-BVL) özütü hazırlanarak farklı konsantrasyonlarına yönelik hücre canlılığı, WST-8 (Water-Soluble Tetrazolium Salt-8) testi ile değerlendirildi ve lösemi hücreleri üzerindeki antiproliferatif etkisi analiz edildi. CD33, CDK6, BAX, BCL-XL, Kaspaz-3 ve CD86 genlerinin ekspresyon düzeyleri, gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (qRT-PCR) yöntemi kullanılarak belirlendi. Bulgular: GC-MS analizi sonucunda, E-BVL özütünde majör bileşik olarak %59,181 oktatriakontil pentafloropropiyonat olduğu tespit edildi. WST-8 analizi sonucunda, hücre canlılığında en belirgin azalmanın gözlendiği E-BVL özüt konsantrasyonun IC50 değeri 194.8 µg/ ml olarak belirlendi. İmmün yanıtla ilişkili bir gen olan CD33'ün mRNA ekspresyon seviyesinde, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında E-BVL özütü uygulanan grupta istatistiksel olarak anlamlı bir azalma tespit edildi. Benzer şekilde, immün sistemi düzenleyen CD86 geninin mRNA ekspresyon seviyesinde de istatistiksel açıdan anlamlı bir azalma gözlendi. Apoptozdan sorumlu proapoptotik genlerden biri olan BAX'ın mRNA ekspresyon seviyesinde kontrol grubuyla karşılaştırıldığında E-BVL özütü uygulanan grupta belirgin bir artış tespit edildi. Apoptoz mekanizmasında yürütücü kaspazlardan biri olan Kaspaz-3 geninin mRNA ekspresyon seviyesinde ise, kontrol grubuna kıyasla E-BVL özütü uygulanan grupta istatistiksel açıdan yüksek derecede anlamlı bir artış gözlendi. Hücre döngüsünün düzenlenmesinde görev alan CDK6 geninin mRNA ekspresyon seviyesinde, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında E-BVL özütü uygulanan grupta istatistiksel olarak önemli bir azalma gözlendi. Apoptozu önleyerek hücrelerin hayatta kalmasına katkı sağlayan antiapoptotik genlerden BCL-XL'ın mRNA ekspresyon seviyesinde ise kontrol grubu ile karşılaştırıldığında E-BVL özütü uygulanan grupta belirgin bir azalma tespit edildi. Sonuç: Sonuçlarımız, E-BVL özütünün lösemi hücrelerinde programlı hücre ölümünü (apoptoz) teşvik ettiği ve hücre döngüsünü düzenleyen genler üzerindeki potansiyel baskılayıcı etkisini ortaya koymaktadır. Ayrıca, özütünün antiapoptotik sinyal yollarını baskılayarak hücrelerin yaşamını sürdürmesini engellediği ve böylece kanser hücrelerinin çoğalmasını durdurmaya katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Çalışmamızın, in vivo testlerle desteklenerek ilerleyen süreçlerde kanser tedavisine önemli katkılar sağlayacağına inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, the anticancer effects of extracts obtained from the leaves of Berberis vulgaris (Bv), a plant with potential for drug development, were evaluated. These effects were examined in vitro under laboratory conditions. Method: Chemical characterization of the plant extract was carried out by following Gas Chromatography–Mass Spectrometry (GC-MS) method. In vitro, human monocytic (THP-1) cell line, Berberis vulgaris leaf ethanol (E-BVL) extract was prepared and cell viability of different cells was evaluated by WST-8 (Water Soluble Tetrazolium Salt-8) test and antiproliferative effect of leukemia was analyzed. Expression of CD33, CDK6, BAX, BCL-XL, Caspase-3 and CD86 genes was determined by using real-time polymerase chain ratio (qRT-PCR) method. Findings: As a result of GC-MS analysis, the major compound in the E-BVL extract was identified as 59.181% octatriacontyl pentafluoropropionate. According to the WST-8 assay, the IC50 value of the E-BVL extract concentration, at which the most significant decrease in cell viability was observed, was determined to be 194.8 µg/ml. A statistically significant decrease was detected in the mRNA expression level of CD33, a gene associated with the immune response, in the group treated with E-BVL extract compared to the control group. Similarly, a statistically significant decrease was also observed in the mRNA expression level of CD86, a gene involved in immune system regulation. A notable increase was detected in the mRNA expression level of BAX, a pro-apoptotic gene responsible for apoptosis, in the E-BVL-treated group compared to the control group. Moreover, a highly significant increase was observed in the mRNA expression level of Caspase-3, one of the executioner caspases in the apoptosis mechanism, in the E-BVL-treated group compared to the control. A statistically significant decrease was found in the mRNA expression level of CDK6, a gene involved in cell cycle regulation, in the E-BVL-treated group compared to the control group. Additionally, the mRNA expression level of BCL-XL, an anti-apoptotic gene that promotes cell survival by inhibiting apoptosis, showed a notable decrease in the E-BVL-treated group compared to the control group. Results: Our results indicate that the E-BVL extract promotes programmed cell death (apoptosis) in leukemia cells and reveals its potential suppressive effect on genes involved in cell cycle regulation. Moreover, it is thought that the extract inhibits anti-apoptotic signaling pathways, preventing cell survival and thereby contributing to the suppression of cancer cell proliferation. We believe that our study, when supported by in vivo tests, will make significant contributions to cancer treatment in the future.