Manisa il sınırları içindeki ormanlarda bulunan ağaçlarda belirlenen parazit funguslar
The parasitic fungi determined on the forest trees of Manisa province
  1. Tez No: 170460
  2. Yazar: BÜGE DABANCALI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜSAME TAMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: funguslar, parazit, ağaç, orman, Manisa, Chryphonectria parasitica ıx, fungi, parasite, trees, forests, Manisa, Chryphonectria parasitica x
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET MANİSA İL SINIRLARI İÇİNDEKİ ORMANLARDA BULUNAN AĞAÇLARDA BELİRLENEN PARAZİT FUNGUSLAR Büğe DABANCALI Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Üsame TAMER Mart 2005 Bu çalışma, Ekim 2003-Kasım 2004 tarihleri arasında Manisa ilinin ormanlarında bulunan ağaç ve bazı çalılar üzerindeki parazit fungusları tespit amacıyla yapılmıştır. Dört mevsim boyunca gerçekleştirilen arazi çalışmalarında toplam 314 bitki örneğinin 188' inin funguslar tarafından enfekte edildiği belirlenmiştir. Bu örnekler üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda 11 familya ve 16 genusa ait toplam 22 fungus türü tayin edilmiştir. Bunların 7'si Ascomycotina, 8'i Basidiomycotina ve 7'si Deuteromycotina'ya dahildir. Çalışma alanındaki ağaçlarda rastlanan en zararlı fungusun ülkemizin diğer bölgelerindeki kestane ağaçlarında da tahribata yol açan Chryphonectha parasitica Murr. Bar olduğu görülmüştür. Ayrıca Quercus coccifera L. üzerinde belirlenmiş olan Phyllactinia roboris (Gachet) Blumer ülkemiz mikoflorası için yeni kayıttır. Fusicladium sp. ise Berberis vulgaris L. bitkisinde yeni konukçu kaydıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PARASITIC FUNGI DETERMINED ON THE FOREST TREES OF MANİSA PROVIENCE Büğe DABANCALI Institute of Natural and Applied Sciences Msc, Biology Department Supervisor: Prof. Dr. A. Clsame TAMER 2005 March This study has been done between October 2003 - November 2004 to determine the parasitic fungi on the trees of Manisa forests. In the field study which has been executed throughout the four seasons of the year, 188 of the collected total 314 plant samples were determined to be enfected by fungi. The result of the researches made on these samples showed that 11 familia and 18 genus of total 22 fungi species were identified. 7 of them belongs to Ascomycotina, 8 of them to Basidiomycotina and 7 of them belongs to Deuferomycof/na. The most pathogenic fungus that has been seen on the trees of the study area is C.parasitica Murr. Bar which also damages the Castanea trees in the other regions of our country. Furthermore Phyllactinia roboris (Gachet) Blumer, determined on Quercus coccifera L was identified as a new record for the mycoflora of Turkey. Also Berberis vulgaris L. is a new host record for Fusicladium sp.