Çevresel türbülansın örgütsel ustalık üzerine etkisinde örgütsel dayanıklılık kapasitesinin aracı rolü: İmalat sektöründe bir araştırma.
The mediating role of organizational resilience capacity in the effect of environmental turbulance on organizational ambidexterity: A research on manufacturing sector
  1. Tez No: 956446
  2. Yazar: BÜŞRA PİRİNÇCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ SERDAR ÖĞE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel Türbülans, Örgütsel Dayanıklılık, Örgütsel Ustalık, Beyaz Yakalı Çalışan, İmalat Sektörü, Environmental Turbulence, Organizational Resilience, Organizational Ambidexterity, White Collar Worker, Manufacturing Sector
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu araştırma, çevresel türbülansın örgütsel ustalık üzerine etkisinde örgütsel dayanıklılık kapasitesinin aracı rolünün olup olmadığı problemi temelinde kurgulanmıştır. Bu doğrultuda, araştırmayla örgütlerin çevresel belirsizlikleri bünyelerinde yer alan öz becerileriyle nasıl baş edebileceklerini tespit etmek amaçlanmaktadır. Literatür taraması kapsamında çevresel türbülans, örgütsel dayanıklılık kapasitesi ve örgütsel ustalık kavramlarının örgütler açısından önem arz ettiği görülmektedir. Çalışmanın ilk aşamasında konular detaylı şekilde kavramsal çerçevede açıklanmış, ardından daha önce çalışıldığına rastlanmayan imalat sektörü seçilerek alan çalışması yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Konya İli merkez ilçelerinde bulunan imalat sektöründe yer alan 369 beyaz yakalı çalışandan veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 29.0 ve AMOS 29.0 programları kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre araştırmanın temel hipotezi; ''Çevresel türbülansın örgütsel ustalık üzerine etkisinde örgütsel dayanıklılık kapasitesinin aracı rolü vardır." doğrulanmıştır. Araştırma kapsamında yapılan diğer analizlere göre; çevresel türbülansın örgütsel dayanıklılık kapasitesi üzerinde pozitif etkisi olduğu, örgütsel dayanıklılık kapasitesinin örgütsel ustalık üzerinde pozitif etkisi olduğu ve çevresel türbülansın örgütsel ustalık üzerinde pozitif etkisi olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Son olarak çevresel türbülans, örgütsel dayanıklılık ve örgütsel ustalık kavramlarının bir takım demografik değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediği de analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is based on the question of whether organizational resilience capacity has a mediating role in the effect of environmental turbulence on organizational ambidexterity or not. In this regard, the aim of the research is to determine how organizations can cope with environmental uncertainties with their inherent skills. Within the scope of the literature review, it is seen that environmental turbulence, organizational resilience capacity and organizational ambidexterity are important for organizations. In the first stage of the study, the concepts were explained in detail within the conceptual framework, and then a field study was conducted by selecting manufacturing sector that had not been studied before. Survey method was used as data collection tool. Data were collected from 369 white-collar employees in the manufacturing sector in the central districts of Konya Province. The data was analyzed using SPSS 29.0 and AMOS 29.0. According to the results, the main hypothesis of the research;“Organizational resilience capacity has a mediating role in the effect of environmental turbulence on organizational resilience.”was confirmed. According to other analyzes; it was concluded that environmental turbulence has a positive effect on organizational resilience capacity, organizational resilience capacity has a positive effect on organizational ambidexterity, and environmental turbulence has a positive effect on organizational ambidexterity. Finally, it was also analyzed whether the concepts of environmental turbulance, organizational resilince and organizational ambidexterity differed in terms of some demographic variables.