Gamma radyasyonunun balık yağı ve mısır yağı ile zenginleştirilmiş besinle beslenen erkek albino mus musculus'cu yağ asiti profiline etkisi
The Effects of gamma irradiation on fatty acids profiles of male albino mus musculus fed with a dief enriched with fish oil and corn oil
- Tez No: 95645
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER YURDAKULOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Yağ asitleri, Gamma radyasyonu, Balık ve mısır yağı, Kan (plazma), Adipöz, Karaciğer, Yüzey lipidleri, Fare, Fatty acid, Gamma irradiation, Fish and corn oil dietary, Blood (plasma), Adipose, Liver and surface lipids, Mouse. İİ
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Doktora Tezi GAMMA RADYASYONUNUN BALIK YAĞI VE MISIR YAĞI İLE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ BESİNLE BESLENEN ERKEK Albino Mus Musculus'm YAĞ ASİTİ PROFİLİNE ETKİSİ Ayhan GÜLER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ender YURDAKULOL Prof. Dr. Şevki YAZGAN Prof. Dr. Yaşar AKSOYLAR Bu araştırmada gamma radyasyonunun % 10 balık yağı ve mısır yağı ile zenginleştirilmiş besinle beslenen erkek albino Mus musculus'un kan (plazma), karaciğer, adipöz dokuları ve yüzey lipidleri toplam yağ asit profillerine etkisi incelenmiştir. Düşük gamma radyasyon dozlarının (200-400 ve 600 rad) standart ve yağ ile zenginleştirilmiş besinle beslenen fare dokularında yağ asidi profillerinde önemli bir değişiklik yaratmadığı görülmüştür. Yüksek gamma radyasyon dozlarında (800-1000-2000 ve 3000 rad) kan plazma, adipöz ve karaciğer dokularında doymuş yağ asitleri toplam yüzdesi iki kat artarken doymamış yağ asit seviyelerinde 2-3 kat azalma saptanmıştır. Kan, karaciğer dokuları ve yUzey lipidleri C16:0, C18:0, C16:l, C18:l, C18:2, C18:3 ve C20-.4 yağ asit yüzdelerinde gamma radyasyon dozlarının artışına bağlı olarak değişimi gözlenmiştir. Standart besinle beslenen grupta doymamış yağ asit yüzdeleri önemli derecede azalırken, yağlı besin ile beslenenlerde azalmanın daha az olduğu saptandı. Adipözsdokuda benzer durum görülürken stearik asit yüzdesinin doz artışına bağlı olarak artıtğı da belirlendi. 2000, 50 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE EFFECTS OF GAMMA IRRADIATION ON FATTY ACIDS PROFILES OF MALE Albino Mus musculus FED WITH A DIET ENRICHED WITH FISH OIL AND CORN OIL Ayhan GÜLER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Ender YURDAKULOL Prof. Dr. Şevki YAZGAN Prof. Dr. Yaşar AKSOYLAR In this study the effect of Gamma iradiation on the total fatty acid profiles of blood (plasma), liver, adipose, tissues and surface lipids of male albino Mus musculus, fed with a diet enriched with 10 % fish and corn oil was investigated. It was found that low gamma irradiation doses (200-400 and 600 rad) did not significantly affect the fatty acid profiles of the mouse tissues that received standart and fat-enriched diet. At high gamma irradiation doses (800-100-2000 and 3000 rad) while the total % of saturated fatty acid amounts of blood (plasma), adipose and liver tissues increased twice, the unsaturated fatty acid levels decreased 2-3 times. Another observation was that, the high levels of fatty acid amounts of C16:0, C18:0, C16:l, C18:l, C18:2, C18:3 and C20:4 resulted in the decrease of unsaturated % total fatty acid in blood, liver tissue and surface lipids of the group that received the standard diet. On the other hand, this decrease was found to be less in the group receiving fat- enriched diet. Similar results were observed in the adipose tissue, except the stearic acid % increased by the increase of gamma irradiation doses. 2000, 50 pages