Antik Bithynia coğrafyası içinde Prainetos/Preietos'tan-Karamürsel'e
From Prainetos/Preirtos to Karamürsel in the geography of Ancient Bithynia
  1. Tez No: 956451
  2. Yazar: MEHMET ÇELİKÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL AYDINGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Archaeology, Prainetos, Karamürsel, Archaeological Findings
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Günümüzde arkeolojik araştırmalarda kaydedilen hızlı ilerlemeler, günümüz yerleşimlerinin binlerce yıl öncesine uzanan kökenlerinin ve bu alanlarda çeşitli medeniyetlerin yaşam sürdüğünün anlaşılmasını sağlamaktadır. Marmara Bölgesi'nde yer alan Karamürsel, stratejik konumu ve Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan geçiş güzergâhı olması nedeniyle tarih boyunca kesintisiz bir yerleşim merkezi olarak öne çıkmıştır. Karamürsel'de, tarihöncesi devirlere uzanan insanlık izleri, bu coğrafyanın hiçbir dönemde boş kalmadığını göstermektedir. Marmara Denizi kıyısında kurulan en eski Fenike kolonilerinden biri olan Karamürsel'in antik kaynaklarda geçen en eski adları Prainetos, Preietos ve Pronectos'tur. Çalışmamızda, antik literatürde en yaygın biçimde kullanılan Prainetos adı tercih edilmiştir. Antik Prainetos'a ait başlıca arkeolojik buluntular; ilçe merkezi ve çevresindeki köylerde tespit edilen mezar stelleri ile sahada ele geçen sikkelerden oluşmaktadır. Söz konusu materyaller, başta Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olmak üzere İstanbul Arkeoloji ve Bursa Arkeoloji Müzelerinde sergilenmektedir. Ayrıca yüzey araştırmaları ve yurt dışına çıkarıldığı tespit edilen objeler üzerinden derlenen veriler, bölgedeki yerleşim dinamiklerinin bilimsel bir perspektifle ele alınmasına imkân tanımaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Karamürsel ve çevresinde tarih öncesinden günümüze dek yerleşim göstermiş uygarlıkları arkeolojik buluntular ve tarihî kaynaklar ışığında yeniden değerlendirmek; elde edilen yeni verileri sistematik bir biçimde derleyerek kültürel miras bilincinin gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sunmaktır.
Özet (Çeviri)
Archaeological discoveries have revealed that the contemporary settlements, characterised by their rapid development, have a long historical existence. These settlements have been inhabited by various civilisations over the course of many years. The town of Karamürsel, located in the Marmara Region, has been selected as a settlement throughout human history due to its geopolitical location and its position on the transit route between Asia and Europe. The presence of traces of humanity dating back to the prehistoric era in Karamürsel indicates that this geographical area has always been inhabited. Karamürsel is recognised as one of the oldest Phoenician colonies to have been established on the shores of the Marmara Sea. The earliest names recorded in historical sources include Prainetos, Preietos and Pronectos. In the chapters of this thesis, the name Prainetos, which is most commonly used in ancient sources, has been preferred. The artefacts unearthed in the ancient site of Prainetos consist primarily of grave steles and coins, which have been discovered in the vicinity of the district centre and its outlying villages. Presently, these artefacts are exhibited in the Kocaeli Archaeology and Ethnography Museum, the Istanbul Archaeology Museum and the Bursa Archaeology Museum. A comprehensive scientific examination of the data obtained regarding the settlement has been conducted, encompassing artefacts from museums, surface studies, and those that have been acquired from foreign collections. The objective of this study is to evaluate the civilisations that have settled in and around Karamürsel from past to present with new data in the light of archaeological findings and historical sources, and to transfer this knowledge to future generations.