Afro-Amerikan kadının siyah sinemadaki temsili: Tarihsel, kültürel ve siyah feminist perspektifler
The representation of African American women in black cinema: Historical, cultural, and black feminist perspectives
  1. Tez No: 956471
  2. Yazar: FAZİLET LEKESİZ DAVETCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NERMİN KÜÇÜKSÖNMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Siyah feminizm, Siyah sinema, Siyah feminist kültürel analiz, temsil, kimlik, direniş, kültürel bellek, Black feminism, Black cinema, Black feminist cultural analysis, representation, identity, resistance, cultural memory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 349
Özet
Siyah kadınların sinemadaki temsiline yönelik tarihsel ve kültürel dönüşümleri inceleyen bu çalışma, kölelik kurumundan günümüze uzanan geniş bir perspektiften hareketle, Siyah kadının toplumsal ve sinemasal konumunu daha derinlikli biçimde kavramaya çalışmaktadır. İnsanlık tarihi bağlamında köleliğin ortaya çıkışı ve tarihsel gelişimi, Afrika'nın kültürel çeşitliliği, Atlantik köle ticareti ve Afro-Amerikan belleğin oluşum süreci, Siyah kadınların tarihsel olarak maruz bırakıldığı çok katmanlı baskı sistemlerinin kavranmasına zemin hazırlar. Bu bağlamda, Siyah feminizmin kuramsal temelleri ile Siyah sinemanın gelişimi; ırk filmleri, sorun filmleri, blaxploitation, L.A. İsyanı ve Yeni Siyah Sinema gibi dönemsel başlıklar üzerinden değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı, Siyah kadınların sinemadaki temsillerini tarihsel bağlam ve kültürel kimlik çerçevesinde analiz ederek, özgün direniş biçimlerini, belleği ve kimlik inşasını görünür kılmaktır. Bu yönüyle araştırma hem kültürel hem de politik anlamda Siyah kadınların yaratıcı ifade alanlarının çözümlemesine katkı sunmakta; bu katkısıyla da Siyah feminist kuramı sinema bağlamında genişletmektedir. Bu doğrultuda, L.A. İsyanı dönemi filmlerinden Haile Gerima'nın Bush Mama (1979) ve Julie Dash'in Daughters of the Dust (1991) ile Yeni Siyah Sinema döneminden Spike Lee'nin She's Gotta Have It (1986) ve Savanah Leaf'in Earth Mama (2023) adlı filmleri, Siyah feminist kültürel analiz yöntemiyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Focusing on the historical and cultural transformations in the representation of Black women in cinema, this study seeks to develop a deeper understanding of the social and cinematic positioning of the Black woman through a broad perspective that extends from the institution of slavery to the present day. The emergence and historical development of slavery within the context of human history, the cultural diversity of Africa, the transatlantic slave trade, and the formation of Afro-American memory provide a basis for understanding the multilayered systems of oppression historically imposed on Black women. Within this context, the theoretical foundations of Black feminism and the development of Black cinema have been evaluated through period-specific categories such as race films, problem films, blaxploitation, the L.A. Rebellion, and the New Black Cinema. The aim of the study is to analyze the representations of Black women in cinema within the framework of historical context and cultural identity, in order to make visible their unique forms of resistance, memory, and identity construction. In this regard, the research contributes to the analysis of the creative spaces of expression for Black women in both cultural and political terms; through this contribution, it also expands Black feminist theory within the context of cinema. Accordingly, Haile Gerima's Bush Mama (1979) and Julie Dash's Daughters of the Dust (1991) from the L.A. Rebellion period, and Spike Lee's She's Gotta Have It (1986) along with Savanah Leaf's Earth Mama (2023) from the New Black Cinema movement, are analyzed using the method of Black feminist cultural analysis.