Nanomalzeme ile nadir toprak metalleri ve bazı eser elementlerin dispersif katı faz ekstraksiyonu sonrası ICP-OES ile tayini
Determination of rare earth metals and some trace elements with nanomaterial by ICP-OES after dispersive solid phase extraction
  1. Tez No: 956660
  2. Yazar: MELİKE SELENAY DEMİRİŞLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE TOKALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dispersif Katı Faz Ekstraksiyonu, ICP-OES, NiZnFe2O4, Nadir Toprak Elementleri, Dispersive Solid-Phase Microextraction, ICP-OES, NiZnFe₂O₄, Rare Earth Elements
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez çalışmasında, 14 nadir toprak elementinin (NTE) su ve gıda örneklerinden duyarlı, hızlı ve seçici bir şekilde belirlenebilmesi amacıyla dispersif katı faz mikroekstraksiyonu (D-KFµE) yöntemi geliştirilmiştir. Çalışmada adsorban olarak NiZnFe2O4 manyetik nanopartikülleri kullanılmış ve NTE derişimleri indüktif eşleşmeli plazma optik emisyon spektrometresi (ICP-OES) ile tayin edilmiştir. Analizi yapılan elementler La, Ce, Nd, Pr, Sm, Eu, Dy, Tb, Ho, Er ,Gd, Yb, Tm ve Lu dır. Yöntemin optimizasyonu için pH, adsorpsiyon ve elüsyon etkileşim süresi, örnek hacmi, elüent derişimi, hacmi, ve türü, matriks bileşenlerinin etkisi gibi parametreler araştırılmıştır. İç standart olarak indiyum (In) elementi kullanılmıştır. NTE'nin geri kazanma değerleri %85–102 aralığında elde edilmiş olup, yöntem yüksek seçicilik ve doğruluğa sahiptir. Ayrıca gözlenebilme sınırı (LOD), tekrarlanabilirlik, adsorpsiyon kapasitesi ve standart referans materyaller (SRM) ile yöntemin doğruluk analizleri gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen yöntem, göl suyu, deniz suyu, kuyu suyu, yeşil ve siyah çay ve şifalı bitkilerin (ıhlamur, sinameki, papatya) analizlerine uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a dispersive solid-phase microextraction (D-SPµE) method was developed for the sensitive, rapid, and selective determination of 14 rare earth elements (REEs) in water and food samples. Nickel–zinc ferrite (NiZnFe₂O₄) magnetic nanoparticles were used as the adsorbent, and REE concentrations were determined by inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP-OES). The analyzed elements include La, Ce, Nd, Pr, Sm, Eu, Dy, Tb, Ho, Er, Gd, Yb, Tm, and Lu. Method optimization involved investigation of several parameters, including pH, adsorption and elution contact times, sample volume, and the type, concentration, and volume of the eluent, as well as matrix effects. Indium (In) was used as the internal standard. The recovery values for REEs ranged between 85% and 102%, indicating high selectivity and accuracy of the method. Furthermore, the method was evaluated in terms of limit of detection (LOD), repeatability, adsorption capacity, and accuracy using standard reference materials (SRMs). The developed method was successfully applied to the analysis of various real samples, including lake water, sea water, and well water, as well as green tea, black tea, and medicinal herbs such as linden, senna, and chamomile.