Bazı türk ve gana yerel domates çeşitleri arasındaki genotipik farklılıkların ve anaçlık potansiyellerinin tuzlu koşullar altında belirlenmesi
Determination of genotypic differences between some turkish and ghana local tomato varieties and their grafting potential under salt conditions
- Tez No: 956661
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİRDES ULAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Abiyotik stres, tuzluluk stresi, domates, Solanum lycopersicum, aşılama, kalem, anaç, anaç etkinliği, hidroponik, Abiotic stress
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu araştırma, kontrollü bir iklim odasında, aşılı ve aşısız domates çeşitleri kullanılarak bir besin çözeltisi denemesi şeklinde yürütülmüştür. Domates bitkileri, hidroponik koşullarda kontrol (0 EC) ve iki farklı tuzluluk düzeyinde (4 ve 8 EC) değerlendirilmiştir. Deneme, tesadüfi bloklar deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuş ve besin çözeltisine sodyum klorür (NaCl) eklenerek tuzlu koşullar oluşturulmuştur. Önceki tarama sonuçlarına dayanarak seçilen anaç genotiplerin, stres koşullarındaki kalem genotipler üzerindeki etkisi, şaşırtmadan yaklaşık 4–6 gün sonra kontrol bitkileriyle karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bitkilerin agronomik, fizyolojik ve kök morfolojik özellikleri incelenerek, tuz stresine karşı anaçların sağladığı avantajlar veya dezavantajlar belirlenmiştir. Bulgular, artan tuzluluk seviyelerinin genel olarak bitki gelişimi ve verimi olumsuz etkilediğini göstermiştir. Bununla birlikte, bazı genotiplerin bu stres koşullarına karşı önemli ölçüde dayanıklılık sergilediği gözlemlenmiştir. Farklı genotipler, yüksek tuz koşullarına yanıt olarak artan su kullanım etkinliği ve daha yüksek klorofil konsantrasyonu ile öne çıkmıştır. Aşılama uygulamaları, tuza duyarlı bitkilerde büyüme ve verim kısıtlarını azaltarak fotosentezi ve meyve kalitesini artırmada etkili olmuştur. Sonuçlar, aşılama uygulamasının tuz stresini hafifletmede etkili bir yöntem olduğunu ortaya koymaktadır. Bu deneyde, önceki verilere dayanarak seçilen anaç ve kalem kombinasyonları kullanılarak, aşılama sonrası tuz stresine duyarlı domates bitkilerinin performans farkları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research executed a nutritional solution experiment within a regulated climatic chamber utilizing both grafted and non-grafted tomato varieties. Tomato plants were assessed under hydroponic circumstances at a control level and two distinct salt concentrations (4 and 8 EC). The experiment sought to randomly assign the plants into blocks with three repetitions, integrating pure sodium chloride (NaCl) into the nutrient solution to establish saline conditions. Researchers assessed the influence of rootstock genotypes—selected based on previous screening results—on scion genotypes under stress conditions, about 4–6 days post-transplantation, in comparison to control plants. The agronomic, physiological, and root morphological characteristics were assessed to determine the advantages or disadvantages conferred by rootstocks under saline stress. The findings indicated that elevated salinity typically adversely affected plant growth and yield. Specific genotypes have shown considerable resistance in response to these stress conditions. Diverse genotypes exhibited improved water use efficiency and higher chlorophyll concentration in response to elevated salt conditions. Grafting interventions effectively reduced growth and yield limitations in salt-sensitive plants, enhancing photosynthesis and fruit quality. The results indicate that grafting serves as an effective method for mitigating salt stress. This experiment utilized rootstock and scion chosen from prior data to analyze performance differences in salt-sensitive tomato plants under stress following grafting.