Biyomimikri uygulamalarının organizma, davranış ve ekosistem seviyelerinde yapı tasarımına etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of biomimicry applications on building design at the organism, behavior and ecosystem levels
  1. Tez No: 956712
  2. Yazar: AYŞE ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİH GÖKSEL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomimikri, Organizma, Davranış, Ekosistem, Sürdürülebilirlik, Doğa, Tasarım, Biomimicry, Organism, Behaviour, Ecosystem, Sustainability, Nature, Design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Doğa ile iç içe yaşayan insan, doğayı gözlemleyerek ondan ilham almış ve doğadaki canlıların davranışlarını anlamaya çalışmıştır. Doğa, geçmişten günümüze kadar insanoğlu için ilham kaynağı olmuştur. İnsanoğlu, bir şeyler yaratırken doğayı taklit etmiş ve değerlendirmiştir. Bu gözlemler, başlangıçta doğanın biçimsel taklidine yönelik tasarımlara yol açarken, zamanla doğanın mükemmel düzenini ve işleyişini anlamaya yönelik bir çabaya dönüşmüştür. İnsanoğlu, doğanın prensiplerini kavrayarak bu bilgileri kendi yaşam alanlarında kullanmak için uyarlamıştır. Biyomimikri, doğadaki canlıların evrimsel süreçlerde geliştirdiği çözümleri inceleyerek insan yaşamını iyileştirecek sürdürülebilir tasarımlar oluşturmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, doğada gözlemlenen sorunlara doğanın sunduğu yanıtların mimari tasarımlara nasıl entegre edileceği ele alınmaktadır. Doğadaki organizmalar, davranışlar ve ekosistemler, tasarıma yön vererek sürdürülebilir çözümler üretir ve biyomimikri anlayışının temelini oluşturmaktadır. Bu tezde, doğa, insan ve mimarlık arasındaki ilişki incelenmiş; biyomimikri kavramının tanımı, tarihçesi ve önemi açıklanmıştır. Daha sonra, biyomimikrinin mimarlık ilişkisi ve bu anlayışla biyomimikrinin tarihsel gelişimi incelenmiştir. Biyomimikri yaklaşımları temelde iki kategoriye ayrılır: Problem Temelli Yaklaşım ve Çözüm Temelli Yaklaşım'dır. Çalışma, biyomimikrinin üç seviyesi; organizma, davranış ve ekosistem üzerinden doğadaki öğelerden nasıl ilham alındığını ve bu ilhamların yapı tasarımlarına nasıl dönüştüğünü incelemekte ve her seviyenin mimarlıkta nasıl kullanıldığı örneklerle açıklanmıştır. Bu üç seviyedeki biyomimikri uygulamalarının, sürdürülebilirlik hedeflerine nasıl katkı sağladığı ve çevre ile uyumlu yapılar yaratma noktasında nasıl etkili olduğu incelenmiştir. Sonuç olarak, biyomimikri yaklaşımlarının mimarlıkta sürdürülebilir tasarımlar yaratmadaki potansiyeli ortaya konmuş ve doğadan ilham alınarak gerçekleştirilen projelerin, çevreyle uyumlu yapılar oluşturulmasına nasıl katkı sağladığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Living intertwined with nature, man has been inspired by observing nature and has tried to understand the behaviour of living things in nature. Nature has been a source of inspiration for mankind from the past to the present. Mankind has imitated and evaluated nature while creating something. While these observations initially led to designs for the formal imitation of nature, in time they turned into an endeavour to understand the perfect order and functioning of nature. Human beings have grasped the principles of nature and adapted this knowledge to use it in their own living spaces. Biomimicry aims to create sustainable designs that will improve human life by examining the solutions developed by living things in nature in evolutionary processes. In this context, how to integrate nature's responses to the problems observed in nature into architectural designs is addressed. Organisms, behaviours and ecosystems in nature produce sustainable solutions by guiding design and form the basis of the biomimicry approach. In this thesis, the relationship between nature, human and architecture is analysed; the definition, history and importance of the concept of biomimicry are explained. Then, the relationship between biomimicry and architecture and the historical development of biomimicry with this understanding are analysed. Biomimicry approaches are basically divided into two categories: Problem Based Approach and Solution Based Approach. The study examines how the three levels of biomimicry; organism, behaviour and ecosystem, are inspired by elements in nature and how these inspirations are transformed into building designs, and how each level is used in architecture is explained with examples. It is analysed how biomimicry practices at these three levels contribute to sustainability goals and how they are effective in creating structures in harmony with the environment. As a result, the potential of biomimicry approaches in creating sustainable designs in architecture is revealed and it is shown how projects inspired by nature contribute to the creation of environmentally compatible buildings.