Ofislerde doğal ve yapay aydınlatma entegrasyonunda kullanılan teknoloji ve yöntemlerin incelenmesi
An investigation into the technologies and methods for integrating natural and artificial lighting in office environments
  1. Tez No: 956729
  2. Yazar: NAHID BABAEI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİH GÖKSEL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal aydınlatma, yapay aydınlatma, bütünleşik aydınlatma, ofis aydınlatma tasarımı, aydınlık düzeyi analizi, bütünleşik aydınlatma yöntemleri, Daylighting, artificial lighting, integrated lighting, office lighting design, lighting level analysis, integrated lighting methods
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Günümüzde bireyler yaşam sürelerinin büyük bir bölümünü işyerlerinde geçirmekte olup, ofisler çalışanların gün içerisinde en fazla zaman geçirdiği çalışma alanları arasında yer almaktadır. Bu nedenle, ofis mekânlarının tasarımı büyük bir öneme sahiptir. Aydınlatma, ofis tasarımında dikkate alınması gereken temel unsurların başında gelmektedir. Yapılan araştırmalar, ofis alanında aydınlatmanın işlevsel bir yönü olmasının yanında, ofis çalışanları üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Doğal aydınlatmadan mümkün olduğunca faydalanmak, insan sağlığını ve performansını olumlu yönde etkileyebileceği gibi enerji tasarrufuna da katkı sağlayabilir. Ofislerde doğal ve yapay aydınlatma entegrasyonunda tasarımında doğru bölgelendirme ve sensör kullanımı büyük tasarruf sağlamaktadır. Otomasyon kullanımı ile mekânda aydınlatma miktarı ve zamanlaması üzerinde kontrol sağlanabilmekte, yapay aydınlatmadan yararlanarak kullanıcıların ihtiyaçlarına ve tercihlerine göre de özelleştirilebilmektedir. Bu tezde doğal ve yapay aydınlatma entegrasyonunda kullanılan teknoloji ve yöntemler incelemektedir. Çalışmanın ilk bölümünde tezin amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmaktadır. İkinci bölümde doğal ve yapay aydınlatma türlerinin incelenmesine yer verilmektedir. Üçüncü bölümde aydınlatmaya ilişkin kavramsal çerçeve açıklanmakta, performans değerlendirme metotları ve her iki aydınlatma türünün birbiri ile entegrasyonuna değinilmektedir. Dördüncü bölümde ise entegrasyonda kullanılabilecek aydınlatma kontrol sistemleri ele alınmaktadır. İncelenen bu kontrol sistemlerinin akabinde örnek olarak bir ofis binası ele alınmaktadır. Örnek çalışmada zonlama ve sensör kullanımında dikkat edilmesi gereken konular incelenmektedir. Sonuç olarak doğal ve yapay aydınlatma entegrasyonunda kullanılan teknolojiler ve metotlar bir örnek yapı üzerinden çalışılmakta, araştırma sonucunda elde edilen bulgular ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, individuals spend a significant portion of their lives in workplaces, with offices being among the primary work environments where employees spend the most time during the day. Therefore, the design of office spaces holds great importance. Lighting is one of the fundamental elements that must be considered in office design. Research has shown that lighting in office spaces is not only functional but also has a significant impact on office workers. Maximizing the use of natural lighting can positively affect human health and performance while also contributing to energy savings. In office spaces, proper zoning and sensor utilization in the integration of natural and artificial lighting can provide substantial savings. Through automation, control over the amount and timing of lighting in the space can be achieved, and artificial lighting can be customized according to users' needs and preferences. This thesis examines the technologies and methods used in the integration of natural and artificial lighting. The first section of the study explains the aim, scope, and methodology of the thesis. The second section focuses on the analysis of natural and artificial lighting types. The third section presents the conceptual framework related to lighting, performance measurement methods, and the integration of both lighting types. In the fourth section, lighting control systems that can be utilized in integration are discussed. Following the analysis of these control systems, an office building is examined as an example. In the case study, key considerations in zoning and sensor utilization are explored. Ultimately, the technologies and methods used in the integration of natural and artificial lighting are studied through an example building, and the findings obtained from the research are presented.