Ot Sazanı'nın (Ctenopharyngodon idellus, Valenciennes, 1844) yapay koşullarda üretimi ve biyolojik ot mücadelesinde kullanılabilecek büyüklüğe kadar yetiştirilmesi
The Reproduction of grass carp (Ctenopharyngodon idellus, Valenciennes, 1844) under artificial conditions and rearing to size that can be utilized in biological weed control
  1. Tez No: 95677
  2. Yazar: MİNE KIRKAĞAÇ (UZBİLEK)
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DOĞAN ATAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Ctenopharyngodon idellus, The reproduction of grass carp, grass carp larvae raising, grass carp fry raising
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Doktora Tezi OT SAZANTNIN (CTENOPHAKTNGODONIDELLUS, VALENCIENNES,1844) YAPAY KOŞULLARDA ÜRETİMİ VE BİYOLOJİK OT MÜCADELESİNDE KULLANILABİLECEK BÜYÜKLÜĞE KADAR YETİŞTİRİLMESİ Mine Uzbilek KIRKAĞAÇ Ankara Üniversitesi _ Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Doğan ATAY Ot sazanı larva üretim çalışması 30 Haziran-7 Temmuz 1997 ve 16 Haziran 1998'de, iki yıl yapılmıştır. Üretim çalışmalarında yaşlan S ile 9, canlı ağırlıkları 5,2 ile 13,1 kg arasmda olan 17 adet dişi damızlık ile yaşlan 6 ile 8, canlı ağırlıkları 3,5 kg - 6,2 kg arasmda olan 16 adet erkek damızlık kullanılmıştır. Dişi ı^murtıHmıhn sağılan yumurta miktarı 18g/kg balık-169,1 g/kg balık ve 11846 ± 1502 adet yumurta/kg balık ile 129025 + 1605 adet yumurta/kg balık arasmda olmuştur. Erkek damızlıklardan sağılan sperma hacmi ise 1,7 ml/kg balık ile 6,1 ml/kg balık arasmda olmuştur. Döllenme oram %94,0 ± 0,3 ile %98,6 ± 1,1 arasmda, larva çıkış oram ise %78,3± 1,6 ile %90,8± 0,4 arasında olmuştur. Larva besleme denemesi, iki grupta ve üç tekerrürlü kurulmuştur. Birinci deneme grubuna ilk 9 gün %51, sonraki 14 gün %43 ham protein içerikli başlangıç yemleri verilmiş, ikinci deneme grubuna ise zooplanktonlan içeren (Rotiferler ve Cladocerler vd.) doğal yem verilmiştir. Denemeye ortalama başlangıç canlı ağırlıkları ve toplam uzunlukları sırasıyla 2,0±0,05 mg; 2,0±0,06 mg ve 7,7±0,06 mm; 7,6±0,07 mm olan ot sazanı larvalanyla başlanmış ve 23 günlük besleme sonunda sırasıyla 30,3±0,08 mg; 46,8+0,8 mg'a ve 12,8±0,lmm;17,2±0,l mm'e ulaşmışlardn-. İlk 9 günlük larva besleme periyodunda %51 ham protein içerikli başlangıç yemi ile beslemenin doğal yeme göre daha iyi sonuç verdiği, fakat 14 günlük %43 ham proteinli yemle beslemenin doğal yeme göre daha az gelişme gösterdiği tespit edilmiştir. Yavru besleme denemesinde, deneme gruplarına sırasıyla %20; %37 ve %43 ham protein içerikli yemler verilmiştir. Denemeye ortalama başlangıç ağırlıkları ve toplam uzunlukları sırasıyla 5,6±0,3 g; 5,6 ±0,2 g; 5,6 ± 0,2 g ve 8,0 ± 0,1 cm; 8,0 ± 1,1 cm; 8,0 ± 0,1 cm olan ot sazanı yavrularıyla başlanmış ve 12 aylık besleme sonunda sırasıyla, 19,2 ± 1,2 g; 42,3 ± 2,5 g; 74,0 ± 7,2 g'a ve 12,0 ± 0,1 cm; 14,7 ± 0,2 cm; 18,5± 0,5 cm'e ulaşmışlardır. Ot sazanı yavrularında en iyi gelişme protein oram yüksek olan yemle beslenen deneme grubunda gözlenmiştir, bunu % 37 ve % 20 ham protein'li yemlerin verildiği deneme grupları izlemiştir. 2000, 79 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Ctenophaıyngodon idellus.Ot sazanının yapay üretimi, Ot sazanı larva yetiştiriciliği, Ot sazanı yavru yetiştiriciliği
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph-D.Thesis THE REPRODUCTION OF GRASS CARP (CTEMOPHARWGODON IDELLUS, VALLENCtENNES,1844) UNDER ARTIFICIAL CONDITIONS AND REARING TO SIZE THAT CAN BE UTILIZED IN BIOLOGICAL WEED CONTROL Mine Uzbilek KIRKA?AÇ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Aquaculture Supervisor: Prof Dr. Doğan ATAY Grass carp reproduction study were done in two subsequent years between 30 June-7 July 1997 and 16 June 1998. In die reproduction studies, 17 female spawners were aged between 5 and 9, and also weighted between 5.2 kg and 13.1 kg. whereas the age of 16 male spawners varied between 6 and 8, and their weights were between 3.5 kg and 6.2 kg were used. The amount of stripped eggs from female spawners changed between 18.6 g/kg body weight offish and 169.1 g/kg body weight of fish, also between 11,846 ± 1,502 eggs/kg body weight of fish and 129,025±1,605 eggs/kg body weight of fish. The volume of stripped sperm from male spawners were differed between 1.7 ml/kg body weight offish and 6.1 ml/kg body weight offish. The fertilization rate was determined as 94.0 ± 0.3 % and 98.6 ±1.1%, while the hatching rate happened between 78.3±1.65% and 90.8±0.4 %. The larvae feeding experiment was conducted with two experimental group with three replicates. For the first 9 days, the starter feed including 51% raw protein, than for 14 days the feed including 43 % raw protein were given to the first experimental group. However, the natural food including zooplankton (Rotifers and cladocerans etc.) were given to the second experimental group. The experiment was begun with the grass carp larvae of initial mean weights and total lenghts were 2.0 ±0.05 mg; 2.0±0.06 mg and 7.7±0.06 mm;7.6±0.07 mm respectively, after 23 days of feeding corresponding values were recorded as 30.3±0.08 mg; 46.8±0.8 mg and 12.8±0.1 mm;17.2±0.1 mm, in the first and second experimental groups. It was determined mat larvae feeding 51% of raw protein was found to be superior to natural food in the first 9 days of the experiment. But, 43 % of raw protein feeding gave lower growth values compared to natural food in subsequent 14 days of the experiment In feeding experiment of fry, raw protein contents of feeds were as,20%; 37% and 43% to the experimental groups, respectively. The experiment was begun with the fry whose mean weights and total lenghts were between 5.6 ±0.3 g; 5.6±07 g; 5.6 ±0.2 and 8.0±0.1 cm; 8.0± 1.1cm; 8.0+0.1 cm, respectively. At the end of the 12 months feeding they reached to 19.2+1.2 g; 42.3+ 2.5 g;74.0±7.2 g and 12.0±0.1 cm;14.7± 0.2 cm; 18.5±0.5 cm, respectively. The best growth was observed in the experimental groups mat fed with the feed including the highest raw protein.lt was followed by 37 % and 20 % raw protein, contents of feeds. 2000, 79 pages