Sivas havzası (Sivas-Hafik arası) alt miyosen birimlerinin sedimantolojik incelemesi
Sedimentological investigation of lower miocene units of Sivas basin-between Sivas and Hafik
- Tez No: 95680
- Danışmanlar: PROF.DR. BAKİ VAROL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sivas Basin, early Miocene, basin margin fades ii tC YÜKSEKÖ?RETİM KUBÖU DOKUMACTASV 0» KE1KBİ
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Doktora Tezi SİVAS HAVZASI (SİVAS-HAFİK ARASI) ALT MİYOSEN BİRİMLERİNİN SEDİMANTOLOJİK İNCELEMESİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilin Dalı Danışman: Prof. Dr. Bald VAROL Sivas Havzası'nın orta kesimlerinde (Sivas-Hafik arası) yer alan, Alt Miyosen yaşlı çökeUer, büyük bölümüyle karasal (akarsu-göl) ve sığ denizel karakterli olup, süisiklastik, karbonat ve evaporit gibi oldukça farklı litolojik birimlerle temsil edilirler. Bu litolojik topluluklar, belirli kesimlerde bastan olarak izlenebildiği gibi, birbirleriyle yanal-dikey geçişler de oluşturabilirler, özellikle akarsu, kıyı ovası, delta ve/veya sedadası gibi ortamları temsil eden silisiklastikler, saha ölçeğinde izlenebilen tipik ilişkiler gösterirler. Karbonat çökelleri resifal ağırlıklıdır. Bunlar, süisiklastik akımından uzak kıyı kuşaklarında geniş yayılanlar sunarken, lagün, körfez veya delta Ioblannın üstleri gibi, periyodik olarak süisiklastik akımına açık ortamlarda, dar ve lokal alanlarda depolanmışlardır. Evaporitler denizel sabka ve iç lagün ortamlarının tipik özelliklerine sahip olup, yer yer kumtaşı, silttaşı-marn ve kireçtaşlan ile ara tabakalıdırlar. Bu karmaşık depolanma sistemleri, Alt Miyosen süresince, Sivas Havzası genelinde sığ denizel fakat oldukça farklı hidrodimamik ve kıyı koşullarının varlığım destekler. Bu durum, birbirini aşan denizel ve karasal istiflerin tekrarı şeklinde izlenir. Düzensiz silisilastik akımı denetimde kalan kıyısal ortamlar, sedadası ve delta gibi aktif depolanma alanları, lokal karbonat kıyılan veya platform karbonatlan ile birlikte, dönemsel evaporit çökelimleriyle karakterize edilir. Alt Miyosen çökellerindeld bu karmaşık depolanma sistemleri, düzensiz kıyı morfolojisi, sedimantasyonla eş yaşlı tektonizma ve iklimsel değişimler gibi çeşitli faktörlerin denetiminde gelişmiştir. 2000, 106 SAYFA ANAHTAR KELİMELER: Sivas Havzası, erken Miyosen, havza kenarı fasiyesleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis SEDIMENTOLOGICAL INVESTIGATION OF LOWER MIOCENE UNITS OF SIVAS BASIN-BETWEEN SIVAS AND HAFK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor. ProtDr. Bald VAROL The Lower Miocene deposits of central part of Sivas Baste-between Sivas and Hafik- consist of various lithological units such as süiciclastics, carbonates and evaporites. They were predominantly formed in terrestrial (lacustrine and fluvial) and shallow marine environments. Each lithological unit might be deposited as a major fades in the certain part of the basin or locally make vertical and lateral intercalations with each other. Fluvial, coastal plain, delta/or barrier island which are essentially characterized by süiciclastics exhibit typical relationships in the field scale. Carbonates are mostly reefal limestones. They were precipitated in the coastal belt being devoid of sflicidastic influx, that show fairly good lateral extention. Bioherm or patch reefs were deposited lagoons, eustaries or on the top sets of deltas influenced by the periodical silicidastic influx. Evaporites show typical features of coastal sabkha or inner lagoon, in which of the sandstone, siltstone-marl and limestone intercalations are commonly observed. Sediments of this complex depositional system indicate a shallow water environment, with several different hydrodynamic conditions, during early Miocene in the Sivas basin. Development of non-uniform fades types were formed by the repetition of the overlapping marine and terrestrial sequences. Shallow marine environments induced by periodic sQidlastic influx have been characterized by active depositional realms such as barrier island and delta, local carbonate shorelines or platform carbonates with the association of cyclic deposition of evaporites. The irregular configurations of shoreline, synsedhnentary faulting and climatic changes probably are the main causes for the development of these complex depositional systems of the Sivas Basin during early Miocene. 2000, 106 pages