Karıştırmalı üç fazlı süspansiyonlarda organik maddelerin fotokatalitik oksidasyonu
Photocatalytic oxidation of organic compounds in agitated suspensions
- Tez No: 95688
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN OĞUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Photocatarytic oxidation, TİO2, phenoL 2, 6- trichlorophenol, SPME method iv
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Doktora Tezi KARIŞTIRMALI ÜÇ FAZLI SÜSPANSİYONLARDA ORGANİK MADDELERİN FOTOKATALİTİK OKSİDASYONU Özlem Esen KARTAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Hüseyin Oğuz Petrol rafinasyonu, petrokimya, kağıt, tekstil ve boya gibi önemli endüstrilerin atıksulan organik bileşikler içermektedir. Bu bileşiklerin neden olduğa su kirliliği hem insan sağlığı hem de çevre açısından önemli bir sorundur. Atıksularda bulunan organik bileşiklerin giderimine yönelik son yıllarda ileri oksidasyon prosesleri ( AOP) geliştirilmiştir. Bu çalışmada ileri oksidasyon proseslerinden birisi olan heterojen - fotokatalitik oksidasyon yöntemiyle fenol ve 2,4,6-triklorfenolün bozunması amaçlanmıştır. Deneysel çalışmalar pyrex camdan yapılmış manyetik kanştmnah fotoreaktörde gerçeMeştirilmişrir. Sm âzdan alınan örnekler gaz kromatografi analizine katı faz mikro ekstraksiyon (SPME) yöntemi ile hazırlanmıştır. Fenol ve 2,4,6-trikIorfenolün fotokatalitik oksidasyonla giderimine pH, başlangıç fenol derişimi ve sıcaklık gibi parametrelerin etkileri araştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre fenol için nötr, 2,4,6- triklorfenol için ise asidik koşulda yüksek giderim elde edilmiştir. Başlangıç derişimi arttıkça giderilen fenol ve 2,4,6-triklorfenol noktan azalmaktadır. Aktivasyon enerjisi fenol ve 2,4,6-triklorfenol için sırasıyla 16.2 kJmol“1 ve 21.2 kjinol”1 olarak bulunmuştur. 2000, 103 sayfa Anahtar Kelimden Fotokatalitik oksidasyon, TİO2, fenol, 2,4,6-triklorfenol, SPME yöntemi in
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis PHOTOCATALYTIC OXIDATION OF ORGANIC COMPOUNDS IN AGITATED SUSPENSIONS Özlem Esen KARTAL Anlara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Oğuz Waste waters from several industries such as oil refinery, petrochemicals, paper, textile and dye contain organic compounds. Water contamination caused by these organic compounds has been an important problem for both human health and environment. Recently advanced oxidation processes (AOP) have been developed for removal of organic contaminants from wastewaters. The main objective of this study was to remove phenol and 2,4,6- trichlorophenol by heterogeneous photocatalytic oxidation, which is one of the major groups of AOP. The experiments were carried out in a magnetic stirred photoreactor. The samples were prepared to the gas chromatography analysis by solid phase rmcroextraction (SPME) method. In this study the effects of parameters such as pH, initial concentration and temperature were investigated. The results showed that higher removal efficiency of phenol and 2,4,6- trichlorophenol was observed in neutral and acidic conditions, respectively. As initial concentrations of phenol and 2,4,6- trichlorophenol increase the degradation of these compounds decreases. Activation energies of phenol and 2,4,6- trichlorophenol were calculated as 16.2 klmol“1 and 21.2 kJmoi”1 respectively. 2000, 103 pages