Traktörle çalıştırılabılır mekanik-yerden toplama üniteli bir fındık hasat makinasının tasarımı
Desing of a hazelnut harvesting machine with mechanical pick-up unit operated by tractör
  1. Tez No: 95701
  2. Yazar: TANER YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DOĞAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hazelnut harvester, hazelnut mechanization, mechanical harvesting, hazelnut harvesting, nuts harvesting
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Doktora Tezi TRAKTÖRLE ÇALIŞTIRILABİLİR MEKANİK-YERDEN TOPLAMA ÜNİTELİ BİR FINDIK HASAT MAKİNASININ TASARIM Taner YILDIZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tanm Makinalan Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Doğan ERDOĞAN Bu çalışmada, traktörle çahşürüabilir mekanik-yerden toplama üniteli bir findik hasat makinasının tasarımı ve imalatı gerçekleştirilmiştir. Prototip findik hasat makinası; 3 farklı bahçe verimi koşulunda (tane olarak 75 kg/da, 150 kg/da ve 225 kg/da), 3 farklı traktör ilerleme hızında (1 km/h, 1.6 km/h ve 3.2 km/h) ve 4 farklı toplama düzeni devir sayısında (490 min“1, 430 min”1, 360 min“1 ve 300 min”1) denemeye alınmıştır. Makinayla yürütülen bahçe denemelerinde, en yüksek bahçe verimi ve ilerleme hızı koşulunda, 430 min^'lık toplama düzeni devir sayısında çalışıldığında % 91.66 oranında toplama etkinliği sağlanmıştır. Aynı koşulda, makinamn ürün iş başarısı (değirmenlik kuru fındık olarak) 100.29 kg/h ve alan iş başarısı, (findik dikim sistemlerine göre değişmekle birlikte) 1.1-1.5 da/h olarak belirlenmiştir. 2000, 73 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Fındık hasat makinası, fındık mekanizasyonu, mekanik hasat, fındık hasadı, sert kabuklu meyve hasadı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis DESIGN OF A HAZELNUT HARVESTING MACHINE WITH MECHANICAL PICK-UP UNIT OPERATED BY TRACTOR Taner YILDIZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor : Prof. Dr. Doğan ERDO?AN In this study, design and prototype construction of a hazelnut harvesting machine with mechanical pick-up unit operated by tractor was developed. Prototype hazelnut harvesting machine was tested on 3 gardens with different productivities (75 kg/da, 150 kg/da and 225 kg/da on grain basis), 3 different, tractor ground speeds (1 km/h, 1.6 km/h and 3.2 km/h) and 4 different rates of pick-up unit revolution (490 min“ ', 430 min”1, 360 min'1 and 300 min"1). In garden experiments with machine, 91.66 % harvesting efficiency was obtained with the highest productivity and ground speed with 430 min'1 rate of pick-up unit revolution. With these conditions, the kernel productivity of machine was 100.29 kg/h (on grain basis) and field productivity was 1. 1-1.5 da/h (for various hazelnut planting systems). 2000, 73 pages