Tarım traktörü ile çalıştırılan bir meyve hasat platformu tasarımı
Design of a fruit harvest platform driven by tractor hydraulics
- Tez No: 213586
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ AYBEK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Ziraat, Mechanical Engineering, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Meyve hasadı, platform tasarımı, platform çeki gücü, Fruit harvesting, platform design, platform drawbar power
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalısmada, küçük ve orta ölçekli meyve üreticisine hitap eden, traktör hidrolik güç çıkısı ile çalıstırılabilen, meyvelerin el ile hasadında kullanılacak çekilir tip yarı mekanize bir meyve hasat platformunun tasarımı ve imalatı yapılmıstır. Üst tabla, kızak sistemi, makas sistemi, tasıyıcı alt tabla ve hidrolik sistemden olusan meyve hasat platformunun genisligi 2.1 m, uzunlugu 2.85 m, kapalı halde yerden yüksekligi 0.85 m ve kütlesi 475 kg'dır. Çalısma kosullarına göre platform 4 m genislige ve 1.85 m yükseklige kadar ayarlanabilir ve 4 m yükseklige kadar olan meyveler hasat edilebilir. Platformun hareket direnci gücü, degisik tarla kosulları ve çalısma hızlarında, yüksüz ve yüklü olarak hesaplanmıstır. Örnegin, yüklü platformun 4 km/h çalısma hızında ortalama hareket direnci gücü, sert ve düz tarlada 0.33 kW, yumusak ve ıslak tarlada ise 2.88 kW olarak hesaplanmıstır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to design and construct a pull type fruit harvest platform to increase the efficiency of manual harvest operations in small and medium scale orchards. The harvest platform?s width, height, length, and dead weight are 2.1 m, 0.85 m, 2.85 m, and 475 kg, respectively. The platform has a single-point hitch, and consists of a tray, lifting tracts (rails), a scissor type jack, and lift cylinder. The height and width of the platform can be adjusted by the tractor operator hydraulically up to 1.85 m and 4.0 m, respectively. The required drawbar pull was calculated based on the coefficient of rolling resistances for various field conditions both for the dead weight of the platform and loaded platform. For instance, average power requirement for the loaded platform at 4 km/h was calculated to be 0.33 kW for dry and flat field conditions while 2.88 kW was found for light and wet field conditions.