Çeşitli iyon-seçici elektrotların geliştirilmesi; nitrat-, rodanür-, iyodür- ve perklorat-seçici elektrotlar
Construction of some ion-selective electrodes; nitrate-, thiocyanate-, iodide- and perchlorate-selective electrodes
  1. Tez No: 95702
  2. Yazar: NAZİFE YILMAZ ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESMA KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvı membran, Trensal-Fe(III), potansiyometri, nitrat, rodanur, iyodür, perklorat-seçici elektrot üi, Liquid membrane, trensal-Fe(ni), potentiometry, nitrate, thiocyanate, iodide- and perchlorate-selective electrode
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ ÇEŞİTLİ İYON-SEÇİCİ ELEKTROTLARIN HAZIRLANMASI; NİTRAT-, RODANÜR-, İYODÜR- VE PERKLORAT-SEÇİCİ ELEKTROTLAR Nazife ASLAN (YILMAZ) Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Ensdtfisi Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr Esma KILIÇ JOri: Prof.Dr. Fltnat KÖSEOĞLU Prof.Dr. Esma KILIÇ Prof. Dr. Orhan ATAKOL Doç. Dr. Mehmet TÜFEKÇİ Doç.Dr. Adnan KENAR Bu çalışmada, tris (N,N',N"-salisiliden aminoetil)amin demir(III) kompleksi kullanılarak nitrat, rodanur, iyodür ve perklorat anyonlanna duyarlı yeni sıvı membran elektrotlar geliştirildi. Hazırlanan elektrotların nitrat, rodanur, iyodür ve perklorat anyonlanna iyi bir seçicilik gösterdiği ve eğimlerinin Nemst değerine yakın olduğu görülmüştür. Elektrotların optimum çalışma pH'ının yaklaşık 4 olduğu tespit edilmiştir. Çeşidi inorganik anyonlar için potansiyometrik seçicilik katsayıları karışık çözelti yöntemiyle incelenmiş ve ayrıca elektrotların tekrarlanabilirligi, cevap süresi ve ömrü belirlenmiştir. Elektrotların uygulanabilirliğini görmek için çeşidi numunelerin doğrudan potansiyometri ve potansiyometrik titrasyon yöntemleri ile uygulamaları yapılmıştır. 2000, 136 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis CONSTRUCTION OF SOME ION-SELECTIVE ELECTRODES; NITRATE-, TfflOCYANATE-, IODIDE- AND PERCHLORATE- SELECnVE ELECTRODES Narife ASLAN (YILMAZ) Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof.Dr. Esma KILIÇ Jury: Prof.Dr. Fitnat KÖSEO?LU Prof.Dr. Esma KILIÇ Prof. Dr. Orhan ATAKOL AssL Prof. Dr. Mehmet TÜFEKÇİ Asst Prof. Dr. Adnan KENAR In this study, new liquid-state membrane electrodes based on Schiff base complexes of Fe(IÜ) (Tris(N,N,N-salicylidene aminoethyl)ammine iron(III) ) are described. Resulting electrodes exhibited good selectivity properties toward the nitrate, thiocyanate, iodide and perchlorate anions and gave near-Nernstain slopes. The optimum working pH of the electrodes was about 4. The potentiometric selectivity coefficients for some inorganic anions were evaluated by the mixed solution method and furthermore, the performance of the electrodes with respect to electrode reproducibility, life time and response time was determined. Electrodes were applied in direct potentiometry and potentiometric titration method for various samples in order to demonstrate their applicability. 2000, 136 pages