Unilateral parsiyel üreteral obstrüksiyonun sıçan böbreklerinde yangısal ve fibrogenetik süreçler üzerine etkilerinin araştırılması
Evaluation of inflammatory and fibrogenetic responses in rat kidneys following unilateral partial ureteral obstruction
- Tez No: 957088
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR KARAGÜZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kidney, ureteral obstruction, inflammation, fibrosis, STAT3, IL-6
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Komplet veya parsiyel unilateral üreteral obstrüksiyon oluşturulan hayvan modelleri üzerinde renal zedelenmenin etiyopatogenezi aydınlatmaya yönelik çok sayıda çalışma yapılmaktadır. Ancak bu zedelenmede yangısal ve fibrogenetik süreçlerin rolü henüz yeterince aydınlatılamamıştır. Bu çalışmada, parsiyel unilateral üreteral obstrüksiyon oluşturulan sıçanlarda; yangısal ve fibrogenetik süreçlerin, IL-6 ve STAT3 özelinde immunohistokimyasal yöntemler kullanılarak incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 21 günlük toplam 18 Wistar sıçan her biri 6 sıçan içeren 3 gruba ayrıldı: Kontrol (K) grubu, sham (S) grubu, parsiyel üreteral obstrüksiyon (PÜO) grubu. K grubuna herhangi bir cerrahi işlem uygulanmadı. S grubunda laparotomi sonrası sol proksimal üreter psoas kasından diseke edilip serbestleştirildi ancak herhangi bir obstrüksiyon işlemi uygulanmadı. PÜO grubunda laparotomi yapılarak sol proksimal üreter diseke edilip serbestleştirildi ve psoas kasına iki noktadan gömüldü. İki haftalık deney süresinin sonunda tüm gruplara ait denekler sakrifiye edildikten sonra ipsilateral nefrektomi materyallerinden elde edilen kesitlerde yangısal ve fibrogenetik sürecin incelenmesi için IL-6 ve STAT3 ekspresyonları immunohistokimyasal yöntemle değerlendirildi. Bulgular: PÜO sonrası ilk iki haftalık erken postoperatif dönemi içeren bu çalışmada; S ve PÜO gruplarındaki IL-6 ekspresyonunun K grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı artış gösterdiği saptanmıştır (p0,05). STAT3 ekspresyonu da PÜO grubunda diğer gruplara göre daha yüksek olmasına karşın, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: PÜO grubunda ipsilateral IL-6 ekspresyonunun K grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı ve S grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olmasa da daha yüksek bulunması, yangısal/fibrogenetik süreçte IL-6'nın rol oynayabileceğini düşündürmektedir. STAT3 ekspresyonunun PÜO grubunda, K ve S gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı olmasa da artışı, erken dönemde kısmi bir fibrogenetik sürecin işlediğini desteklemektedir. Bu sonuçların daha uzun süreli deney modellerinde ve farklı yolakları/yöntemleri içerecek şekilde araştırılması, PÜO sonrası görülen renal zedelenmenin etiyopatogenezinin aydınlatılmasında yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Although various animal models of complete or partial unilateral ureteral obstruction (UUO) have been used to elucidate the etiopathogenesis of renal injury, the specific roles of inflammatory and fibrogenetic pathways remain inadequately understood. This study aimed to investigate the involvement of IL-6 and STAT3 in inflammation and fibrogenesis in a rat model of partial UUO using immunohistochemical techniques. Materials and Methods: Eighteen 21-day-old Wistar rats were randomly assigned into three groups (n=6 per group): control (C), sham (S), and partial ureteral obstruction (PUO). No surgical procedure was performed in the control group. In the sham group, the left proximal ureter was dissected free from the psoas muscle after laparotomy without obstruction. In the PUO group, the left proximal ureter was similarly dissected but then embedded into the psoas muscle at two points to induce partial obstruction. After a 14-day experimental period, all animals were sacrificed. Ipsilateral nephrectomy specimens were collected and analyzed for IL-6 and STAT3 expression using immunohistochemical methods. Results: In the early postoperative period (first two weeks), IL-6 expression was significantly higher in the S and PUO groups compared to the control group (p0.05). Similarly, STAT3 expression was elevated in the PUO group compared to both the C and S groups, yet the difference did not reach statistical significance (p>0.05). Conclusion: The significant increase in IL-6 expression in the PUO group compared to controls, along with its elevated—albeit non-significant—levels compared to the sham group, suggests a potential role for IL-6 in early inflammatory and fibrogenetic responses. The non-significant increase in STAT3 expression may indicate an early-stage activation of fibrogenetic signaling. Further long-term studies incorporating additional molecular pathways are warranted to better understand the mechanisms underlying PUO-induced renal injury.