Akıllı üretim çağı Endüstri 4.0'ın Türkiye durum analizi
Smart industrial production age 4.0' situation analysis in Türkiye
- Tez No: 957195
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Yapay Zeka, Teknoloji, Türkiye, Industry 4.0, Artificial Intelligence, Technology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Endüstri 4.0 hem Dünya hem de Türkiye için çok yeni bir kavramdır. Adını ilk kez 2011 yılında duyduğumuz bu kavram değişen ve gelişen teknolojinin sonucunda ortaya çıkmıştır. İnsan ihtiyaç ve isteklerinin artması, değişen ekonomik, sosyal ve kültürel düzey yeni bir sanayi devrimini tetiklemiştir. Endüstri 4.0 siber güvenlik, nesnelerin interneti, akıllı fabrikalar, bulut bilişim sistemleri ve büyük veri gibi birçok yeniliği getirecektir. Endüstri 4.0'a nasıl geçiş yapılacağı, avantaj ve dezavantajlarının ne olacağı pek çok kişi tarafından tartışılmaktadır. Bu tez çalışmasında, birinci sanayi devriminden dördüncü sanayi devrimine (Endüstri 4.0) kadar olan tarihsel süreç, Endüstri 4.0'ın avantaj ve dezavantajları, Dünya ve Avrupa Birliği başta olmak üzere Endüstri 4.0'a Türkiye'nin yaklaşımı irdelenmiştir. Ayrıca Endüstri 4.0'ın KOBİ'ler üzerindeki etkileri ve Türkiye'deki mevcut durumun ne olduğu kaynak taraması yapılarak araştırılmıştır. Literatür değerlendirildiğinde Endüstri 4.0 a geçiş sürecinde Türkiye'nin daha yolun çok başında olduğu kanısına varılmıştır. Emekleme döneminde olduğumuz bu yeni sanayi devrimi için belirsizlikler mevcuttur. Türkiye'nin bu yeni devrim için kendini geliştireceği, dönüştüreceği pek çok nokta bulunmaktadır. Asıl önemli olan yapılması gerekenin doğru zaman ve şekilde yapılmasıdır.
Özet (Çeviri)
Industry 4.0 is a new concept for both the world and Turkey. This concept, whose name we first heard in 2011, has emerged as a result of changing and developing technology. The increase in human needs and desires has triggered a new industrial revolution at a changing economic, social and cultural level. Industry 4.0 will bring many innovations such as cyber security, the Internet of Things, smart factories, cloud computing and big data. Many people are discussing how to switch to Industry 4.0 and what the advantages and disadvantages will be. In this thesis, from the first industrial revolution fourth industrial revolution (Industry 4.0), the historical process, advantages and disadvantages of Industry 4.0, World including the European Union and Turkey's approach to Industry 4.0 is explicated. Also what is Industry 4.0 and the effects on KOBIs of the source by scanning the current situation in Turkey were investigated. In the literature are evaluated when a transition of Turkey in the process of Industry 4.0 it was concluded that at the very beginning of our way. There are uncertainties for this new industrial revolution that we are in its infancy. Turkey will develop itself for this new revolution, there are many points to convert. The important thing is to do the right time and way.