Beliren yetişkinlikte toplumsal cinsiyet rolleri ve romantik ilişki inancının flört şiddeti üzerindeki etkisi
The mediating role of psychological flexibility in the relationship between self-differentiation and marital adjustment in married individuals
- Tez No: 957206
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELİZ SAYGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Flört Şiddeti, Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Romantik İlişki İnancı, Dating Violence, Gender Roles, Romantic Relationship Beliefs
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın amacı, beliren yetişkinlerde toplumsal cinsiyet rolleri ve romantik ilişki inancının flört şiddeti üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmaya yaşları 18-25 arasında değişen, yaş ortalaması 21.83 olan 445 birey (339 kadın, 100 erkek, 6 trans birey) katılım sağlamıştır. Veriler“Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği”,“Flört Şiddeti Tutum Ölçeği”,“Romantik İnançlar Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”ile toplanmıştır. İstatistiksel analizler IBM SPSS 29.0 ve PROCESS Macro (4.0) ile yapılmıştır. Bireylerin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutum, flört şiddetine ilişkin tutum ve romantik ilişki inançları düzeylerinin demografik değişkenlere göre anlamlı farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla bağımsız örneklemler için t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. sürekli değişkenler arasındaki ilişkileri ortaya koymak amacıyla Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi yapılmıştır. Bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkeni yordama gücünü belirlemek amacıyla Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, demografik değişkenler ile flört şiddeti arasındaki ilişki incelendiğinde, cinsiyetin flört şiddetini anlamlı düzeyde etkilediği bulunmuştur. Buna karşın, eğitim düzeyi açısından flört şiddetinde anlamlı bir fark saptanmamıştır. Korelasyon analizleri, toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutum düzeyleri ile romantik ilişki inançları düzeyleri arasında anlamlı olmayan bir ilişki bulunmuştur. Toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutum düzeyleri ile flört şiddetine ilişkin tutum düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Romantik ilişki inançları düzeyleri ile flört şiddetine ilişkin tutum düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur Elde edilen bulgular, kuramsal çerçevede tartışılmış ve ilgili alana yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of gender roles and romantic relationship beliefs on dating violence among emerging adults. A total of 445 individuals (339 women, 100 men, and 6 transgender individuals) aged between 18 and 25, with a mean age of 21.83, participated in the study. Data were collected using the“Gender Roles Attitude Scale,”the“Dating Violence Attitude Scale,”the“Romantic Beliefs Scale,”and a“Personal Information Form”developed by the researcher. Statistical analyses were conducted using IBM SPSS 29.0 and PROCESS Macro (version 4.0). Independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to determine whether participants' attitudes toward gender roles, dating violence, and romantic beliefs significantly differed according to demographic variables. Pearson Product-Moment Correlation Analysis was conducted to examine the relationships among continuous variables. Multiple Linear Regression Analysis was performed to assess the predictive power of the independent variables on the dependent variable. According to the findings, gender was found to significantly influence attitudes toward dating violence, whereas no significant difference was observed in relation to educational level. Correlation analyses revealed no significant relationship between attitudes toward gender roles and romantic beliefs. However, a significant relationship was found between attitudes toward gender roles and dating violence, as well as between romantic relationship beliefs and dating violence. The results were discussed within the framework of relevant theoretical literature, and various recommendations were provided for the field.