Deniz yolu tanker taşımacılığında iki aşamalı risk analizi uygulaması
Application of two-stage risk analysis in maritime tanker transportation
  1. Tez No: 957224
  2. Yazar: MÜCAHİT DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OZAN HİKMET ARICAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Denizcilik, Marine Science, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: FMEA, FAHP, Deniz Yolu Taşımacılığı, Tanker Taşımacılığı, Risk Analizi, FMEA, Fuzzy AHP, Maritime Transportation, Tanker Transport, Risk Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Deniz yolu taşımacılığında tanker gemileri şirket filoları açısından stratejik bir üstünlüğe sahiptirler. Tanker gemileri ham madde, yarı işlenmiş ya da işlenmiş maddeleri genellikle üretim faaliyetlerinde kullanılmak üzeri arz ve talep noktaları arasında taşıyan özel gemi tiplerinden biridir. Bu Tez çalışmasının amacı deniz yolu tanker taşımacılığında gerçekleşme ihtimali olan risklerin belirlenmesi ve bu risk faktörlerine karşı önleyici tedbirlerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte tanker gemilerinde yürütülen risk ve hataların giderilmesine yönelik sürecin desteklenmesi amacıyla bir kılavuz metninin oluşturulması hedeflenen amaçlardan biridir. Çalışma kapsamında iki aşamalı risk değerlendirme metodolojisi geliştirilmiştir. Çalışmanın ilk evresinde Hata Türü Etkileri Analizi (Failure Modes and Effect Analysis / FMEA) metodu uygulanmıştır. Alanında uzman kişilerin görüşleri doğrultusunda belirlenen risk faktörleri FMEA tablosu kapsamında işlenmiştir. Bu aşamada risk faktörlerinin olası etkileri, bu risklerin risk öncelik sayıları (RÖS), risklerin olası etkileri, tespit edilen risk faktörlerine karşı alınması gereken önlemler ve son olarak ikinci RÖS değerinin hesaplanması yapılmıştır. Çalışmanın ikinci evresinde Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci (Fuzzy Analytic Hierarchy Process / FAHP) metodu uygulanmıştır. Bu doğrultuda risk faktörleri altı adet grup başlığı altında kategorize edilmiştir. Alanında uzman sektör temsilcilerinin görüşleri kapsamında risklerin önem dereceleri tespit edilmiştir. Böylelikle FMEA ve FAHP analizi sonuçları doğrultusunda oluşan önem sıralamaları arasındaki farklılıklar gözlemlenmiştir. FAHP analizi sonuçlarına göre ilk RÖS hesaplaması sonucunda en yüksek önem derecesine sahip risk faktörleri; kimyasal tehlikeli maddelerin IMDG Kod uygunluk kurallarına göre taşınmaması, makine arızası ve dümen donanımı arızası şeklinde gerçekleşmiştir. İkinci RÖS değerlerine göre risk düzeyi en yüksek kriterlerin sıralaması; kimyasal tehlikeli maddelerin taşınması ve uygun şekilde yönetilmemesi, kaza durumunun oluşması ve ağır hava koşullarında çalışmak şeklinde olmuştur. FAHP yönteminde ise risk önem derecesi en yüksek ilk üç grubun sıralaması; idare ve bakım, çevresel tehlikeler ve güvenlik, teknik arızalar risk grubu şeklinde sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the field of maritime transportation, tanker vessels have a strategic position in company fleets. Tanker ships are special ship types that generally carry raw materials, semi-processed or processed materials between supply and demand points for use in production activities. The purpose of this thesis is to investigate the possible risks that may occur in maritime tanker transportation and to develop protective strategies against these risk factors. Moreover, a guideline text that will support the process of eliminating risks and errors carried out on tanker ships is to be created. During the scope of the resarch, a two-stage risk assessment methodology was developed. At the beginning of the study, FMEA (Failure Modes and Effect Analysis) method was applied. The risk factors determined in line with the opinions of experts in the field were processed within the scope of the FMEA table. At this stage, the possible effects of the risk factors, the risk priority numbers (RPN) of these risks, the possible effects of the risks, the measures to be taken against the identified risk factors and finally the second RPN value were calculated. In the second stage of the study, FAHP (Fuzzy Analytic Hierarchy Process) method was applied. Accordingly, risk factors were categorised under six groups of headings. The importance levels of the risks were determined within the scope of the opinions of expert sector professionals. Thus, the differences between the importance rankings formed in accordance with the results of FMEA and FAHP analyses were observed. According to the results of FAHP analysis, the risk factors with the highest degree of importance due to the first RPN calculation were; failure to transport hazardous chemicals according to IMDG Code compliance rules, machinery failure and steering equipment failure. Based on the second RPN values, the highest risk level ranking was as follows; transporting chemical hazardous materials and not managing them properly, occurrence of accidents and working under heavy weather conditions. In the FAHP method, the ranking of the first three groups with the highest risk severity is as follows: management and maintenance, environmental hazards and safety, technical failures risk group.