Kadın araştırma görevlilerinin HPV aşısı yaptırma durumları ile HPV aşısı tutum ve farkındalıklarının değerlendirilmesi: Kayseri örneği
Evaluation of HPV vaccination status of female research assistants and their HPV vaccination attitudes and awareness: The case of kayseri
  1. Tez No: 957223
  2. Yazar: ESRA DİRİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF DENİZ ŞAFAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: HPV, HPV Aşısı, Serviks Kanseri, Pap Smear testi, Araştırma Görevlisi, HPV, HPV vaccine, Cervical cancer, Pap smear test, Research assistant
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
KADIN ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNİN HPV AŞISI YAPTIRMA DURUMLARI İLE HPV AŞISI TUTUM VE FARKINDALIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: KAYSERİ ÖRNEĞİ ÖZET Amaç: Bu çalışmada amaç, Kayseri ilinde görev yapmakta olan kadın araştırma görevlilerinin HPV aşısı yaptırma durumlarını, HPV ve HPV aşısı hakkındaki bilgi düzeylerini, HPV aşısına karşı tutumlarını değerlendirmek ve bunlara etki eden faktörleri belirleyip farkındalık oluşturmak. Gereç ve Yöntem: Kesitsel, tanımlayıcı ve analitik tipteki bu araştırmanın evreni Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde ve Kayseri Şehir Hastanesinde çalışmakta olan kadın araştırma görevlileridir. Araştırmaya Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Kayseri Şehir Hastanesinden toplam 388 araştırma görevlisi dahil edilmiştir. Katılımcılar, Sosyodemografik Veri Toplama Anketi ve Human Papilloma Virüsü Farkındalık ve Endişe Düzeyi Ölçeği (HPV-FEÖ) ile Karolina HPV Aşılama Tutumları ve İnançları Ölçeğini (KHATİÖ) yüz yüze görüşülerek anket yöntemi ile doldurmuşlardır. Verilerin analizi, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 22.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamız Erciyes Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastaneleri'nde çalışmakta olan 266 ve Kayseri Şehir Hastanesi'nde çalışmakta olan 122 olmak üzere, toplam 388 kadın araştırma görevlisi ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 29,05±4,25 olup, yaşlar 25 ve 54 arasında değişmektedir. Katılımcıların yaklaşık %70'i 24-29 yaş arasındadır. Katılımcıların yaklaşık 3/5'i (n=207) bekar, 2/5'i (n=181) evlidir. Katılımcıların %92'sinin aylık geliri 81000-149000 TL arasındadır. Meslekte geçen süreye göre katılımcıların %64,7'si 2-5 yıl arasında deneyime sahiptir. Katılımcıların %76,5'i dahili bilimlerde görev yapmaktadır. Katılımcıların %90,5'inin kronik hastalığı yoktur. Katılımcıların %88,7'si sigara, %88'i ise alkol kullanmamaktadır. Katılımcılardan %14,9'u en az bir kez Pap Smear testi yaptırmıştır. Katılımcıların %17,3'ü HPV aşısı yaptırmıştır. Katılımcıların %58,3'Ü HPV aşısı yaptırmayı düşünmektedir. Katılımcıların KHATİÖ ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalaması 26,54±4,88, HPV-FEÖ ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalaması 41,5±9,61'dir. Sonuç: Serviks kanseri kadınların sağlığını tehdit eden önemli sağlık sorunları arasında bulunmaktadır. Primer nedeni HPV enfeksiyonudur. Bu durum, HPV enfeksiyonunu ciddi bir halk sağlığı problemi haline getirmiştir. HPV enfeksiyonunu önlemek ve erken evrede tanı koyabilmek için çeşitli yöntemler bulunmakla birlikte, en etkili birincil koruma aracı aşılamadır. Katılımcıların HPV aşısı yaptırma oranı düşük bulunmuştur. Buna rağmen aşıyı önerme oranları oldukça yüksektir. Kadın araştırma görevlilerinin serviks kanseri taraması konusunda bireysel farkındalığa sahip oldukları görülmüştür. Katılımcıların HPV ile ilgili farkındalık düzeyleri yüksek bulunmuştur. Çalışmadaki düşük KHATİÖ puanı, araştırma görevlisi hekimlerin bilgi düzeylerinin yüksek olmasına rağmen, HPV aşısına yönelik bazı olumsuz tutum veya çekincelerin hala var olduğunu ortaya koymaktadır. Hekimlerin %93'ü HPV aşısının ulusal bağışıklama programına dâhil edilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Aşının uygulanmasına yönelik mevcut kısıtlılıkların analiz edilmesi ve bu doğrultuda maliyet açısından verimli stratejilerin geliştirilmesi önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF HPV VACCINATION STATUS OF FEMALE RESEARCH ASSISTANTS AND THEIR HPV VACCINATION ATTITUDES AND AWARENESS: THE CASE OF KAYSERI ABSTRACT Aim: The aim of this study was to measure the HPV vaccination status of female research assistants working in Kayseri province, to measure their level of knowledge about HPV and HPV vaccine, to evaluate their attitudes towards HPV vaccine and to determine the factors affecting them and to increase their level of awareness. Materials and Methods: The population of this cross-sectional, descriptive and analytical study consisted of female research assistants working at Erciyes University Faculty of Medicine Hospital and Kayseri City Hospital. A total of 388 research assistants from Erciyes University Faculty of Medicine and Kayseri City Hospital were included in the study. Participants completed the Sociodemographic Data Collection Questionnaire, the Human Papillomavirus Awareness and Concern Level Scale (HPV-Awareness and Concern Scale), and the Carolina HPV Vaccination Attitudes and Beliefs Scale (CHATBS) through face-to-face interviews. Statistical analysis of the data was performed using SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 22.0 package program. Results:Our study was conducted with a total of 388 female research assistants, 266 working in Erciyes University Health Application and Research Center Hospitals and 122 working in Kayseri City Hospital. The mean age of the participants was 29.05±4.25 years, ranging between 25 and 54 years. Approximately 70% of the participants were between the ages of 24-29. Approximately 3/5 of the participants (n=207) were single and 2/5 (n=181) were married. The monthly income of 92% of the participants is between 81000- 149000. According to the length of time in the profession, 64.7% of the participants have between 2-5 years of experience. 76.5% of the participants work in internal sciences. 90.5% of the participants do not have chronic diseases. 88.7% of the participants do not smoke and 88% do not drink alcohol. 14.9% of the participants had a Pap smear test. 17.3% of the participants have had HPV vaccination. 58.3% of the participants are considering HPV vaccination. The mean total score of the participants was 26.54±4.88 and the mean total score of the participants was 41.5±9.61 on the HPV-FAS scale Conclusion: Cervical cancer is among the most important health problems that threaten women's health. The primary cause is HPV infection. This has made HPV infection a serious public health problem. Although there are various methods to prevent HPV infection and diagnose it at an early stage, the most effective primary prevention tool is vaccination. The rate of HPV vaccination among the participants was found to be low. However, the rate of recommending vaccination was quite high. It was observed that female research assistants had individual awareness about cervical cancer screening. Awareness levels of the participants about HPV were found to be high. The low KHATIQ score in the study reveals that despite the high level of knowledge of research assistant physicians, some negative attitudes or reservations towards HPV vaccination still exist. 93% of physicians stated that HPV vaccine should be included in the national immunization program. It is important to analyze the current constraints to vaccine implementation and develop cost-effective strategies accordingly.