İstanbul Nişantaşı Üniversitesi lisans öğrencileri arasında yapay zeka destekli ChatGPT kullanımının Delone ve McLean bilgi sistemleri başarısı modeli bağlamında incelenmesi
Investigation of artificial intelligence supported ChatGPT usage among Istanbul Nisantasi University undergraduate students in the context of Delone and McLean information systems success model
- Tez No: 957231
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ELCİYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, ChatGPT ve Eğitim, Bilgi Sistemleri Başarısı Modeli, Yapısal Eşitlik Modeli, Artificial Intelligence, ChatGPT and Education, Information Systems Success Model, Structural Equation Modeling
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışma Delone ve McLean Bilgi Sistemleri Başarısı Modeli'ni temel alarak ChatGPT'nin İstanbul Nişantaşı Üniversitesi öğrencilerince algılanan başarısını incelemiştir. Karma modelle yürütülen araştırmada 600 öğrenciden yedili Likert ölçeğiyle nicel veriler toplanmış ve SPSS ve IBM Amos'ta faktör analizleri ve yapısal eşitlik modellemesiyle değerlendirilmiştir. Nitel veriler 18 öğrenciyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerle elde edilmiş ve Maxqda Nitel Analiz programı ile çözümlenmiştir. Yapısal eşitlik modellemesi hizmet kalitesi ve kullanıcı tatmininin ChatGPT'yi kullanma niyeti ve kullanımı güçlü bir şekilde desteklediğini, sistem ve bilgi kalitesinin kullanım ve kullanma niyeti üzerinde etkisi olmadığını göstermiştir. Kullanım ve kullanma niyeti ise net faydayı anlamlı bir şekilde etkilemektedir. Nitel bulgular sistem kalitesinin hızlı yanıtlar sayesinde memnuniyeti artırdığını ancak bilgi kalitesindeki güvenilirlik ve doğruluk eksikliğinin kullanımı kısıtladığını ortaya koymuştur. Katılımcılar hizmet kalitesinin pratiklik sunduğunu net faydanın ise özellikle zaman tasarrufuyla öne çıktığını vurgulamıştır. Çalışma ChatGPT'nin bilgi ve sistem kalitesinde iyileştirmeler, daha fazla şeffaflık, kişiselleştirme ve yanıt oluşturma süreçlerine dair açıklayıcı mekanizmalar önermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the perceived success of ChatGPT by the students of Istanbul Nişantaşı University based on Delone and McLean Information Systems Success Model. In this mixed model study, quantitative data were collected from 600 students using a seven-point Likert scale and evaluated by factor analysis and structural equation modeling in SPSS and IBM Amos. Qualitative data were obtained through semi-structured interviews with 18 students and analyzed with Maxqda Qualitative Analysis program. Structural equation modeling showed that service quality and user satisfaction strongly supported intention to use ChatGPT and usage, system quality had no effect on usage, and information quality was not related to usage and intention to use. Usage has a limited effect on net benefit, while intention to use strongly increases net benefit. Qualitative findings revealed that system quality increased satisfaction through quick responses, but the lack of reliability and accuracy in information quality limited usage. Participants emphasized that service quality offers practicality, while net benefit is characterized by time savings. The study suggests explanatory mechanisms for ChatGPT's information and system quality improvements, greater transparency, personalization and response generation processes.