Isırgan otu tohumu yağının antioksidan aktivitesinin belirlenmesi ve akciğer (A549) ile serviks (HeLa) kanser hücreleri üzerindeki apoptotik ve sitotoksik etkilerinin araştırılması
Determination of the antioxidant activity of nettle seed oil and investigation of its apoptotic and cytotoxic effects on lung (A549) and cervical (HeLa) cancer cells
  1. Tez No: 957333
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Isırgan otu tohumu yağı, Kanser, Antioksidan, Apoptoz, Nettle seed oil, Cancer, Antioxidant, Apoptosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya (Eczacılık) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Anormal hücrelerin kontrolsüz büyümesi ve metastazı sonucu ile karakterize olan kanser, dünyada ölümlerin en önde gelen sebeplerinden biridir. Akciğer kanseri, dünya çapında erkeklerde en sık görülen kanser türü olarak öne çıkarken, kadınlarda ise üçüncü sırada en çok görülen kanserdir. Serviks kanseri ise, dünyada kadınlarda en sık görülen kanserler arasında meme kanseri ve kolorektal kanserinden sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Kanser tedavisinde ya da tedavi süreçlerini desteklemede, tıbbi bitkiler potansiyel olarak bir seçenek sunmaktadır. Bu tez çalışmasında, ısırgan otu (Urtica dioica) tohumu yağının antioksidan özellikleri ile birlikte A549 (insan akciğer adenokarsinom) ve HeLa (serviks) hücreleri üzerindeki sitotoksik ve apoptotik etkileri in vitro koşullarda araştırılmıştır. Antioksidan kapasite DPPH ve ABTS (TEAK) yöntemleriyle değerlendirilmiş ve DPPH testinde en yüksek konsantrasyonda %83.17 inhibisyon sağlanmış, ancak bu etki pozitif kontrol ile karşılaştırıldığında düşük bulunmuştur. MTT analiz sonuçlarına göre, A549 hücrelerinde 24 ve 48 saatlik IC50 değerleri sırası ile 0.503 mL/L ve 0.5485 mL/L olarak, HeLa hücrelerinde 24 saatlik 0.4209 mL/L olarak tespit edilmiş ve 48 saatlik sürede sonuç bulunamamıştır. Annexin V testi sonucunda A549 hücresinde apoptoz oranı 24 ve 48 saatte %10.05; %13.90; HeLa hücresinde ise sırasıyla %5.64 ve %2.51 olarak belirlenmiştir. Kaspaz-3 analizinde, A549 hücrelerinde anlamlı bir artış gözlenmemiş olmakla birlikte HeLa hücrelerinde 24 saatte % 48.25 kaspaz aktivasyonu tespit edilmiştir. Mitokondriyal membran potansiyeli sonuçları ise A549 hücrelerinde 48 saatte %55.13'lük depolarizasyon tespit edilmiştir. Morfolojik görüntüleme için TUNEL boyama, özellikle A549 hücrelerinde apoptozun arttığını göstermiştir. Sonuç olarak, Urtica dioica tohumu yağı, A549 hücrelerinde apoptozu zamana bağlı olarak arttırırken, HeLa hücrelerinde daha çok nekrotik hücre ölümüyle sonuçlandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cancer, which is an abnormality and occurs as a result of uncontrolled growth and metastasis, is one of the leading causes of death in the world. Lung cancer stands out as the most common type of cancer in men in the world, while the results are the third most common cancer. Cervical cancer is the third most common cancer in wowen in the world after breast cancer and colorectal cancer. In cancer treatment or support of treatment processes, medicinal plants potentially offer an option. In this thesis, the antioxidant properties of nettle (Urtica dioica) seed oil and its cytotoxic and apoptotic effects on A549 (human lung adenocarcinoma) and HeLa (cervix) systems were investigated in vitro. Antioxidant capacity was evaluated by DPPH and ABTS (TEAC) methods and 83.17% inhibition was achieved at the highest concentration in the DPPH test, but this effect was at low rates compared to the positive control. According to MTT analysis, IC50 values were determined as 0.503 mL/L and 0.5485 mL/L in A549 appearance and for 24 hours in HeLa cells, they were determined as 0,4209 ml/L, and no result was found fort he 48 hours. Annexin V test result determined the apoptosis rate as 10.05% and 13.90% in A549 cells at 24 and 48 times; 5.64% and 2.51% in HeLa cells, respectively. In caspase-3 analysis, a significant change was observed in A549, and 48.25% caspase activation was detected in HeLa appearance at 24 dates. When mitochondrial membrane potential results were examined in A549, 55.13% depolarization was detected at 48 hours. TUNEL staining for morphological imaging showed that apoptosis increased especially in A549. As a result, it was determined that Urtica dioica seed oil resulted in more necrotic cell death when A549 was grown, while apoptosis increased over time.