Spastik diplejik çocuklarda farklı egzersiz ortamlarının denge ve yürüme performansına etkileri
Effects of different exercise environments on balance and walking performance in spastic diplegic children
- Tez No: 957347
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, Kara antrenmanı, Su antrenmanı, Denge, Yürüme, Hidroterapi, Cerebral palsy, Land training, Water training, Balance, Walking test, Hydrotherapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma, serebral palsili çocuklara uygulanan kara ve su içi egzersizlerinin denge ve yürüme performansına etkilerinin incelenmesi amacı ile planlanmıştır. Çalışmaya, yaşları 7-15 arasında olan 18 spastik diplejik kız katılmıştır. Katılımcılar rastgele atanarak kara grubu (n=9; yaş ortalamaları=9,33±3,46) ve su grubu (n=9; yaş ortalamaları=9,88±3,48) olmak üzere 2 grup oluşturulmuştur. Katılımcılara, kara grubuna sadece karada, su grubuna ise hidroterapi havuzunda 10 hafta süreyle haftada 2 gün 45 dk'lık egzersiz programları uygulanmıştır. Fiziksel uygunluğu ölçmek için çocuklara Kaba Motor Fonksiyonel Sınıflandırma (GMFCS), Pediatrik Berg Denge Ölçeği, Süreli Kalk-Yürü Testi, 1 Dakika Yürüme Testi kullanılmıştır. Verilerin analizinde normal dağılıma sahip olup olmadığına bakılmıştır (çarpıklık ve basıklık değerleri -1,5, +1,5). Normal dağılım gösteren bağımlı veriler veriler için Paired Sample T Testi, bağımsız gruplarda iki değişkenin karşılaştırılmasında Independent T Testi kullanılmıştır. Normallik testine göre normal dağılım göstermeyen veriler için ise parametrik olmayan testler kullanılmıştır. Buna göre bağımsız gruplara Mann-Whitney U testi uygulanmıştır. Katılımcıların kara ile su içi antrenman öncesi ve sonrası 1 Dk Yürüme, Kalk Yürü ve Berg Denge Test ortalama değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir (p0.05). Sonuç olarak, kara ve su temelli fonksiyonel egzersizlerin, serebral palsili çocukların yürüme ve denge becerilerinde anlamlı iyileşme sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was planned to investigate the effects of land and water exercises on balance and gait performance of children with cerebral palsy. Eighteen spastic diplegic girls aged between 7 and 15 years participated in the study. Participants were randomly assigned to 2 groups: land group (n=9; mean age=9.33±3.46) and water group (n=9; mean age=9.88±3.48). Participants were given 45-minute exercise programs 2 days a week for 10 weeks in the land group and in the hydrotherapy pool for 10 weeks in the water group. Gross Motor Functional Classification (GMFCS), Pediatric Berg Balance Scale, Timed Up and Go Test, and 1 Minute Walk Test were used to measure physical fitness. In the statistical analysis of the data, it was checked whether the data were normally distributed (skewness and kurtosis values -1.5, +1.5). Paired Sample T Test was used for dependent data showing normal distribution and Independent T Test was used to compare two variables in independent groups. Nonparametric tests were used for data that did not show normal distribution according to the normality test. Accordingly, Mann-Whitney U test was applied to independent groups. It was determined that there was a statistically significant difference between the mean values of 1 Min Walk, Stand Up Walk and Berg Balance Test of the participants before and after land and water training (p0.05). In conclusion, it is thought that land and water-based functional exercises can provide significant improvement in walking and balance skills of children with cerebral palsy.