Nükleer patlatmalar ve depremlerin karşılaştırılması
A Comparison between nuclear explosions and earthquakes
  1. Tez No: 95749
  2. Yazar: MEHVEŞ FEYZA ÖCAL (AKKOYUNLU)
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALTAN NECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: nükleer patlatma, M":mb oranı, spektrum analizi, diskriminasyon, nuclear explosions, Ms:mb ratio, spectral analysis, discrimination
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi NÜKLEER PATLATMALAR VE DEPREMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI Mehveş Feyza ÖCAL (Akkoyunlu) Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Altan Necioğlu Bu tezde nükleer patlatmaların izlenmesi amacıyla yürütülen çalışmalar ele alınmıştır. Bu çalışmalar nükleer patlatmaların depremlerden ayırt edilmesi için kullanılan sismolojik yöntemleri içermektedir. Nükleer patlatma ve deprem verilerinin manyitüt oranları (M9:mb oranı), lokasyon, derinlik ve spektrum özellikleri karşılaştırılmıştır. Verilere uygulanan spektrum analizi sonucunda nükleer patlatmaların yüksek frekanslarda yoğunlaştığı, depremlerin patlatmalara göre daha düşük frekanslarda olduğu görülmüştür. Ms:mb oranı yöntemi sonucunda patlatmaların yüzey dalgası enerjisinin depremlerden daha düşük olduğu görülmüştür. S/N oranının artırmak amacıyla verilere beamforming yöntemi ve frekans süzgeçleri uygulanmıştır. Sismogramda farklı fazların görüldüğü gözlenmiştir. Bu çalışmada Matseis-1.4 ve Geotool veri analiz programları kullanılmıştır. 2000, 81 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MscThesis A COMPARISON BETWEEN NUCLEAR EXPLOSIONS AND EARTHQUAKES Mehveş Feyza ÖCAL (Akkoyunlu) Ankara University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department Of Geophysics Supervisor: Asst Prof. Dr. Altan Necioğlu In this work monitoring nuclear explosions is studied. Monitoring nuclear explosions include seismological methods for discrimination of earthquakes and nuclear explosions. In this study Ms:mb ratio, location, depth and spectral properties of nuclear explosions and earthquakes are compared. After applying spectral analysis methods it is seen that nuclear explosions are concentrated on high frequencies, and earthqakes are concentrated on low frequencies. Ms:mb ratio method has shown that surface wave energy of nuclear explosions are lower than surface wave energy of earthquakes. To increase S/N ratio beamforming and frequency filters are applied to data set Different phases are identified on seismogram. In this study Matseis 1.4 and Geotool data analysis programs are used. 2000, 81 pages