Mekân içinde varlık olarak insanın felsefi topografisi
Philosophical topography of man as a being in space
  1. Tez No: 957514
  2. Yazar: ÇAĞRI ALPER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN ÇEVİKBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Mekân, Yer, Uzay, Khôra, Tópos, Dünya-İçinde-Varlık, Fenomenoloji, Mimarlık, Hafıza, Bedenlenme, İktidar, Atmosfer, Seyahat, Space, Place, Extension, Khôra, Tópos, Being in the World, Phenomenology, Architecture, Memory, Embodiment, Power, Atmosphere, Travel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 628
Özet
İnsanın mekân içindeki varoluşuna felsefi bir perspektiften yaklaşarak, yer, mekân ve uzam kavramlarının tarihsel dönüşümünü ve güncel yorumlarını bir araya getiren bu çalışmanın Birinci Bölümünde“mekân”anlayışının Antik Yunan'dan Yeni Çağ'a uzanan süreçte Platon'un khôra'sından Aristoteles'in topos'una, Descartes'in res extensa'sından Newton'un mutlak uzayına ve Heidegger'in“dünya-içinde-varlık”anlayışına dek uzanan kavramsal dönüşümü ele alınıyor. İkinci Bölümde, mimari, kentsel ve politik örneklemelerle desteklenen fenomenolojik ve tarihsel-kavramsal yöntemler kullanılarak mekânsal varoluşun boyutları beden, hafıza, mesken, mahrem ve kamusal mekânlar ekseninde inceleniyor. Mekânın iktidar, atmosfer ve seyahatle kurduğu diyalog, disiplinlerarası bir metodolojik yöntemle tartışılıyor. Sonuç olarak, mekânın yalnızca fiziksel bir çerçeve değil, insanın kimlik, aidiyet, hafıza ve toplumsal ilişkilerle organik olarak iç içe geçtiği dinamik, ilişkisel ve çok boyutlu bir yapı olduğu ortaya konuluyor.
Özet (Çeviri)
Approaching human existence within space from a philosophical perspective, this study brings together the historical transformation and contemporary interpretations of the concepts of place, space and extension. In the First Chapter, the conceptual transformation spanning from Plato's khôra to Aristotle's topos, from Descartes' res extensa to Newton's absolute space and Heidegger's understanding of 'being-in-the-world' is examined. In the Second Chapter, the dimensions of spatial existence are examined through the axes of body, memory, dwelling, private and public spaces, using phenomenological and historical-conceptual methods supported by architectural, urban and political examples. The dialogue that space establishes with power, atmosphere, and travel is discussed through an interdisciplinary methodological approach. Ultimately, it is revealed that space is not merely a physical framework but a dynamic, relational, and multidimensional structure that is organically intertwined with human identity, belonging, memory, and social relations.