Ile de France x Akkaraman melezi (Gı) erkek kuzularında süt emme dönemindeki canlı ağırlık ve vücut ölçüleri ile karkas özellikleri arasındaki ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araştırılması
The Investigation of canonical correlation between bady weight and measurements in suckling and carcass characteristicks in ilede France x Akkaraman (Gı) male lambs
  1. Tez No: 95753
  2. Yazar: ERDAL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. AYHAN ELİÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sheep, Lamb, Canonical Correlation
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İLE DE FRANCE X AKKARAMAN MELEZİ (G,) ERKEK KUZULARINDA SÜT EMME DÖNEMİNDEKİ CANLI AĞIRLIK VE VÜCUT ÖLÇÜLERİ İLE KARKAS ÖZELLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN KANONİK KORELASYON METODU İLE ARAŞTIRILMASI Erdal ÖZTÜRK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ayhan ELİÇİN Bu çalışmada, Polatlı Taran İşletmesinde (Ankara) yetiştirilmekte olan ile de France x Akkaraman (G,) melezi erkek kuzuların süt emme dönemi özellikleri ile karkas özellikleri arasındaki ilişkiler kanonik korelasyon metodu ile analiz edilmiştir. Bu iki döneme ait özellikler arasında önce iki set halinde doğrudan kanonik korelasyon hesaplanmış ve daha sonra sözü edilen dönemlere ait özeliklerle anlamlı setler oluşturularak kanonik koralasyonlar hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda, süt emme döneminde oluşturulan en anlamlı set olarak; doğum tipi, ananın yaşı, ananın doğumdaki ağırlığı ve kuzu doğum ağırlığı özellikleri ile karkas özellikleri bulunmuş ve bu setler arasında yüksek kanonik korelasyon (r=0.733) saptanmıştır. 2000, 35 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Koyun, Kuzu, Kanonik Korelasyon
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE INVESTIGATION OF CANONICAL CORRELATION BETWEEN BODY WEIGHT AND MEASUREMENTS IN SUCKLING AND CARCASS CHARACTERISTICS IN İLE DE FRANCE X AKKARAMAN (G,) MALE LAMBS Erdal ÖZTÜRK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Ayhan ELİÇİN In this study, the relations between characteristics of preweaning and carcass periods of ile de France x Akkaraman (GO crossbred male lambs which are breeded in Polatlı Farm (Ankara) are investigated by canonical correlation method. The two sets of data which belong to above periods are calculated directly by canonical correlation and after that, some significant sets are made for these periods and their canonical correlation are calculated. As a result, the best set of preweaning period includes birth type, ewe's age, ewe's weight and birth weight and it was calculated a high (significant) canonical correlation (r=0.733) between this set and the characteristics of carcass period. 2000, 35 page