Üniversitelerde engelli çalışanlara karşı mobbing ve sonuçları. Eskişehir ilinde nitel bir araştırma
Mobbing against disabled employees in universities and its results: A qualitative research in Eskisehir province
  1. Tez No: 957593
  2. Yazar: SHAFAG ABDULLAYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇİĞDEM KIREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Engelliler, engelli çalışanlar, mobbing, engellilere karşı mobbing, Persons with disabilities, disabled employees, mobbing, mobbing against disabled individuals
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversitede çalışan engellilerin maruz kaldıkları mobbing davranışlarını derinlemesine incelemektir. Araştırma, Eskişehir ilinde yer alan üç üniversitede çalışan engellilerin iş yerlerinde mobbinge maruz kalıp kalmadıklarını, maruz kaldıkları durumlarda hangi tür mobbingin uygulandığını ve kimler tarafından uygulandığını ortaya koymayı hedeflemektedir. Aynı zamanda, mobbingin engelliler üzerinde fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan ne gibi sonuçlar doğurduğunu, bu bireylerin mobbinge karşı hangi bireysel mücadele yöntemlerini tercih ettiklerini, kurumlar tarafından mobbinge karşı hangi önlemlerin alındığı ve ne kadar etkili olduğu da değerlendirilmektedir. Araştırma, nitel yöntemle ve durum çalışması (case study) deseniyle gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında, araştırmacı tarafından literatür taramasına dayanılarak hazırlanan“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanmıştır. Eskişehir ilindeki üç üniversitede istihdam edilen 18 engelli birey, araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmaya katılan engelli bireylerin, iş yerlerinde karşılaştıkları mobbing davranışlarına ilişkin beş temel kategori ve bunların alt kategorileri belirlenmiştir. Araştırma bulguları, katılan her üç üniversitede çalışan engelli bireylerin farklı düzeylerde mobbing davranışlarına maruz kaldıklarını ortaya koymuştur. Bu doğrultuda, mobbingle mücadeleye yönelik daha etkili ve kapsayıcı bir yaklaşım geliştirilmesine katkı sağlamak, engelli çalışanların haklarını koruyarak, çalışma hayatına diğer çalışanlarla birlikte eşit ve adil katılmalarına yönelik öneriler sunmak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to deeply examine the mobbing behaviors experienced by disabled university employees. The research aims to reveal whether disabled employees working at three universities in Eskişehir are exposed to mobbing at their workplaces, what type of mobbing is applied in cases where they are exposed, and who applies it. At the same time, it evaluates the physical, psychological and social consequences of mobbing on disabled individuals, which individual methods of struggle these individuals prefer against mobbing, what measures are taken by institutions against mobbing and how effective they are. The research was conducted using qualitative methods and a case study design. In collecting data, the researcher used a“Semi-Structured Interview Form”prepared based on a literature review. 18 disabled individuals employed at three universities in Eskişehir were included in the study. Five basic categories and their subcategories were determined regarding the mobbing behaviors encountered by the disabled individuals participating in the study at their workplaces. The research findings revealed that disabled individuals working at all three participating universities were exposed to mobbing behaviors at different levels. In this context, it was aimed to contribute to the development of a more effective and inclusive approach to combating mobbing, to offer suggestions for the equal and fair participation of disabled employees in working life together with other employees by protecting their rights.