An Analysis of Human and Humanoid Actions in Ian McEwan's Machines Like Me and Kazuo Ishiguro's Klara and the Sun Through the Moral Philosophies of Immanuel Kant and David Hume
Ian McEwan'ın Benim Gibi Makineler ve Kazuo Ishiguro'nun Klara ile Güneş romanlarındaki insan ve insansı varlıkların eylemlerinin Immanuel Kant ve David Hume'un ahlak felsefeleri bağlamında incelenmesi
  1. Tez No: 957684
  2. Yazar: CANSU ASMA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Benim Gibi Makineler, Klara ile Güneş, Immanuel Kant, David Hume, insansı varlıklar, ahlak, Machines Like Me, Klara and the Sun, Immanuel Kant, David Hume, humanoids, morality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışma, Ian McEwan'ın Benim Gibi Makineler ve Kazuo Ishiguro'nun Klara ile Güneş romanlarını, Immanuel Kant ve David Hume'un ahlak felsefeleri perspektifinden incelemektedir. Bu tezin amacı, romanlardaki insansı varlıkların, insanlardan daha fazla ahlaki davranışlar sergileyip sergilemediklerini sorgulamaktır. Bu inceleme, her iki romandaki insansı varlıkların ve insanların eylemleri karşılaştırılarak, Kant ve Hume'un ahlak anlayışları çerçevesinde yapılmıştır. Kant'ın ahlaki yasaları, eylemlerin evrensel bir ölçütle değerlendirilmesine olanak tanırken, Hume'un duygu temelli ahlak anlayışı, bireylerin davranışlarının daha subjektif yönlerini açığa çıkarmaktadır. Benim Gibi Makineler ve Klara ile Güneş romanlarındaki karakterlerin eylemleri, ilk olarak Kant'ın ödev kavramı ve kategorik imperatifin“bireyleri araç olarak kullanmama”ilkesi üzerinden incelenmiştir. Ardından, eylemler Hume'un duygu temelli yaklaşımı ve söz konusu davranışların uyandırdığı tepkiler üzerinden değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, yapay varlıkların, bu filozofların ahlak teorileri ışığında incelendiğinde, insanlardan daha tutarlı ve erdemli davranışlar sergiledikleri gözlemlenmiştir. Bu çalışma, insansı varlıkların ahlaki potansiyelinin insanlardan daha yüksek olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca, teknolojik ilerlemelerle ortaya çıkabilecek yeni yaşam biçimlerinin etik açıdan değerlendirilmesine ilişkin soruların önünü açmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines Machines Like Me by Ian McEwan and Klara and the Sun by Kazuo Ishiguro through the perspectives of Immanuel Kant's and David Hume's moral philosophies. The aim of this thesis is to question whether the humanoid characters in the novels exhibit more moral behavior than the human characters. This analysis has been carried out by comparing the actions of the humanoid and human characters in both novels within the framework of Kant's and Hume's moral conceptions. While Kant's moral laws allow actions to be assessed according to a universal standard, Hume's sentiment-based approach to morality reveals the subjective aspects of individuals' actions. The actions of the characters in Machines Like Me and Klara and the Sun are first examined through Kant's notion of duty and the“formula of humanity”within the categorical imperative. Subsequently, the actions are evaluated through Hume's sentiment-based perspective and the emotional responses these behaviors elicit. As a result of the study, it was observed that artificial beings exhibit more consistent and moral behavior than humans when examined in the light of the moral theories of these philosophers. This study suggests that the ethical potential of humanoid beings may surpass that of humans. It also opens the way for questions regarding the ethical evaluation of new forms of life that may emerge from technological advancements.