Multinodüler guatrda nondominant nodüllerin malignite riski: 2019-2024 yılları arasında ameliyat edilen hastalar üzerinde retrospektif bir analiz
Malignancy risk of nondominant nodules in multinodular goiter: A retrospective analysis of patients operated between 2019 and 2024
  1. Tez No: 957736
  2. Yazar: REZZAN ERMANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİROL KORUKLUOĞLU, DOÇ. DR. MUSTAFA ÖMER YAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Multinodüler guatr, Nondominant nodül, Malignite riski, İnce iğne aspirasyon biyopsisi, Ultrasonografi, Multinodular goiter, Nondominant nodüle, Malignancy risk, Fine- needle aspiration biopsy, Ultrasonography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Multinodüler guatr, toplumda en sık görülen tiroid hastalıklarından biridir ve uzun yıllardır birden fazla nodül varlığının malignite riskini azalttığı düşünülmektedir. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar, multinodüler guatrlı hastalarda da tek nodüllü olgulara benzer oranlarda malignite gelişebileceğini göstermiştir. Bu çalışma, multinodüler guatrlı hastalarda özellikle nondominant nodüllerin malignite riskini belirlemeyi ve ultrasonografik bulgularla ilişkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: 2019-2024 yılları arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde multinodüler guatr nedeniyle ameliyat edilen 503 hastanın verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların demografik özellikleri, nodül sayısı, nodül büyüklüğü, ultrasonografik bulgular ve histopatolojik sonuçlar analiz edilmiştir. Bulgular:Dominant nodüllerin %40.8'inde, nondominant nodüllerin ise %30.2'sinde malignite saptanmıştır. Nondominant nodüllerde en güçlü malignite belirteci mikrokalsifikasyon varlığı olup, nodülün solid yapıda olması ve çapının 1 cm'den küçük olması da malignite riskini artırmıştır. Ultrasonografik ekojenite, kenar düzensizliği ve halo varlığı gibi parametreler tek başına anlamlı bulunmamıştır. Sonuç:Multinodüler guatrlı hastalarda yalnızca dominant nodüllerin değil, nondominant nodüllerin de malignite riski taşıdığı ve bu nedenle tüm nodüllerin dikkatli değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Özellikle mikrokalsifikasyon ve solid yapıda olan küçük nodüller malignite açısından ön planda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Multinodular goiter (MNG) is one of the most common thyroid disorders, and it has long been believed that the presence of multiple nodules reduces the risk of malignancy. However, recent studies have shown that the risk of thyroid cancer in patients with MNG may be similar to that in patients with solitary thyroid nodules. This study aimed to investigate the malignancy risk in nondominant nodules of patients with multinodular goiter and to evaluate the relationship between ultrasonographic features and malignancy. Methods: A retrospective analysis was performed on 503 patients who underwent surgery for multinodular goiter between 2019 and 2024 at Ankara Bilkent City Hospital General Surgery Department. Demographic features, nodule count, nodule size, ultrasonographic findings, and histopathological outcomes were analyzed. Results: Malignancy was detected in 40.8% of dominant nodules and 30.2% of nondominant nodules. The presence of microcalcifications was the strongest ultrasonographic predictor of malignancy in nondominant nodules. Solid composition and a nodule size smaller than 1 cm were also associated with increased malignancy risk. Echogenicity, margin irregularity, and halo presence were not independently significant predictors. Conclusion: In multinodular goiter patients, not only dominant but also nondominant nodules carry a significant risk of malignancy. Careful evaluation of all nodules is crucial, especially for those exhibiting microcalcifications, solid structure, or small size.