Koalisyon hükümetleri döneminde TBMM'ndeki Erzurum milletvekilleri ve faaliyetleri (1961-1965)
Erzurum deputtes in the Turkish Grand National Assembly and their activities during the coalition governments 1961-1965
- Tez No: 957752
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TANER KERİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Erzurum Milletvekilleri, Anayasası, TBMM Faaliyetleri, Taşra Temsiliyeti, Siyasal Temsil, Erzurum Deputies, Constitution, Parliamentary Activities, Provincial Representation, Political Representation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma, 1961-1965 yılları arasında görev yapan Erzurum milletvekillerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çatısı altındaki faaliyetlerini incelemeyi amaçlamaktadır. 27 Mayıs 1960 Askerî Müdahalesi sonrasında yürürlüğe giren 1961 Anayasası ile birlikte, yasama organının işlevi ve milletvekillerinin siyasi sorumlulukları önemli ölçüde yeniden tanımlanmıştır. Bu bağlamda, taşra illerinden seçilen milletvekilleri, sadece yasa yapma süreçlerine katılan yasa koyucular değil, aynı zamanda halkın taleplerini merkezî idareye taşıyan temsilciler olarak önemli roller üstlenmişlerdir. Erzurum ilinden seçilen dokuz milletvekili; Adnan Şinasi Şenyurt, Cevat Dursunoğlu, Gıyasettin Karaca, Şerafettin Korunay, Tahsin Telli, Cevat Önder, Ertuğrul Akça, Nihat Diler ve Mehmet Turan Bilgin, Meclis içerisindeki komisyon çalışmaları, kanun teklifleri, soru önergeleri, bütçe görüşmeleri ve yerel sorunlara dair söylemleriyle bu dönemin taşra temsil anlayışına ışık tutmuşlardır. Çalışmada TBMM tutanakları, dönemin basın arşivleri, yerel yönetim raporları, komisyon belgeleri ve akademik kaynaklar kullanılarak milletvekillerinin faaliyetleri bütüncül bir yaklaşımla analiz edilmiştir. Milletvekillerinin temsil pratikleri, siyasal söylemleri ve seçmenle ilişkileri detaylı biçimde incelenmiş; Erzurum özelinden hareketle Türkiye'de taşra siyaseti ve parlamenter temsil ilişkileri üzerine tarihsel ve analitik bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the parliamentary activities of Erzurum's members of parliament (MPs) who served in the Grand National Assembly of Turkey (GNAT) during the 1961–1965 legislative period. Following the military coup of May 27, 1960, the implementation of the 1961 Constitution brought significant changes to the functions of the legislative body and the political responsibilities of MPs. Within this context, MPs elected from provincial regions such as Erzurum were not only lawmakers participating in the legislative process, but also active representatives who conveyed local demands to the central government. The nine Erzurum deputies—Adnan Şinasi Şenyurt, Cevat Dursunoğlu, Gıyasettin Karaca, Şerafettin Korunay, Tahsin Telli, Cevat Önder, Ertuğrul Akça, Nihat Diler, and Mehmet Turan Bilgin—played critical roles in committee work, legislative proposals, parliamentary inquiries, budget debates, and discourses focusing on regional issues. Using a variety of sources including GNAT records, press archives, local government reports, parliamentary commission documents, and academic literature, this research provides a comprehensive analysis of these deputies' legislative behaviors and political performances. The study explores how these MPs practiced representation, structured their political rhetoric, and maintained their relationship with constituents. Through the Erzurum case, this study offers a historical and analytical evaluation of provincial politics and parliamentary representation in early 1960s Turkey, highlighting the dynamics between central authority and local needs during a pivotal period of constitutional transition.