Affordable housing solutions for low-income communities in mogadishu
Mogadişu'da düşük gelirli topluluklar için uygun fiyatli konut çözümleri
- Tez No: 957753
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERİNÇ ONBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Uygun Fiyatlı Konut, Düşük Gelirli Topluluklar, Hızlı Kentleşme, Kentsel Planlama Politikaları, Mogadişu, Affordable Housing, Low-Income Communities, Rapid Urbanization, Urban Planning Policies, Mogadishu
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Mogadişu'da hızlı kentleşme ve sosyo-ekonomik eşitsizlikler, düşük gelirli topluluklar için uygun fiyatlı ve kültürel açıdan uyumlu konut çözümlerine yönelik acil bir ihtiyacı ortaya çıkarmıştır. Bu tez, kentteki düşük gelirli grupların kaliteli konuta erişimini engelleyen çok boyutlu zorlukları eleştirel bir şekilde incelemekte ve sürdürülebilir tasarım, kademeli inşaat teknikleri ile uyarlanabilir politika önlemlerini birleştiren bütünleştirici bir çerçeve önermektedir. Nitel araştırma metodolojisini kullanan çalışma, küresel literatürün kapsamlı bir incelemesini, Quinta Monroy (Şili), LILAC (İngiltere) ve Casa Real (Mozambik) gibi başarılı vaka analizleriyle karşılaştırmalı olarak sentezleyerek Mogadişu bağlamına aktarılabilir en iyi uygulamaları belirlemektedir. Araştırma, ekonomik uygulanabilirlik, çevresel sürdürülebilirlik ve yerel kültürel pratikler arasındaki etkileşime odaklanmakta; toplum temelli tasarım ve kamu-özel sektör ortaklıklarının mevcut piyasa ve politika eksikliklerinin aşılmasındaki potansiyelini ortaya koymaktadır. Geliştirilen çerçeve, yalnızca acil konut açığını ele almakla kalmayıp, aynı zamanda uzun vadeli kentsel direnç ve kapsayıcı kalkınma için bir temel oluşturmaktadır. Küresel eğilimler ile yerel gerçeklikleri uyumlu hale getiren eyleme dönük stratejiler önererek bu araştırma, uygun fiyatlı konut girişimlerinin çatışma sonrası ortamlarda sürdürülebilir kentsel büyümeyi nasıl destekleyebileceğine dair derinlemesine bir anlayış sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Rapid urbanization and socio-economic disparities in Mogadishu have precipitated a pressing need for affordable and culturally resonant housing solutions. This thesis critically examines the multifaceted challenges impeding access to quality housing for low-income communities in the city and proposes an integrative framework that combines sustainable design, incremental construction techniques, and adaptive policy measures. Utilizing a qualitative research methodology, the study synthesizes a comprehensive review of global literature with comparative analyses of successful case studies such as Quinta Monroy (Chile), LILAC (UK), and Casa Real (Mozambique) to identify best practices that are transferable to the Mogadishu context. The investigation focuses on the interplay between economic feasibility, environmental sustainability, and local cultural practices, revealing the potential of community-driven design and public- private partnerships in overcoming current market and policy deficiencies. The resultant framework not only addresses the immediate housing shortage but also lays the foundation for long-term urban resilience and inclusive development. By proposing actionable strategies that align with both global trends and local realities, this research contributes to a deeper understanding of how affordable housing initiatives can foster sustainable urban growth in post-conflict settings.