Politik gelişmelerin bir yansıması olarak Alexander Rodchenko'nun fotomontaj çalışmaları
Alexander Rodchenko's photomontages in the context of political developments
- Tez No: 957781
- Danışmanlar: PROF. FUAT AKDENİZLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Aleksandr Rodçenko, Ekim Devrimi, Rus Avangardı, Fotomontaj, Aleksandr Rodchenko, October Revolution, Russian Avant-Garde, Photomontage
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
1917 Ekim Devrimi ile birlikte Rusya, büyük bir toplumsal ve siyasi değişim sürecine girmiş ve 20. yüzyılda dünya üzerinde önemli bir devlet haline gelmiştir. 19. yüzyıl Çarlık Rusya'sında meydana gelen gelişmeler, devrimin zeminini hazırlayan önemli unsurlar olarak öne çıkmaktadır. Devrim sonrası dönemde Bolşevikler, toplumu dönüştürmek amacıyla sanatı bir araç olarak kullanmışlardır. Avangart sanatçılar, yeni ideolojinin sözcülüğünü üstlenmişlerdir. Bu sanatçılardan biri olan Aleksandr Rodçenko, devrim ruhunu halka aşılamaya çalışan Bolşevik yönetimin önemli sözcülerinden biri olmuştur. Rodçenko, sanatsal kariyerinde farklı teknikler denemiş, ressam olarak başladığı kariyerinin sonunda fotoğraf ve grafik tasarım kimliğiyle ön plana çıkan işler üretmiştir. Rodçenko'nun çalışmalarını politik ve siyasi etkiler çerçevesinde incelemek, onun sanatını anlamak açısından önem taşımaktadır. Türkiye'de Rodçenko'nun grafikçi kimliğine odaklanmış çalışmalar, sanatçının sanatsal vizyonunu tam anlamıyla yansıtamıyor gibi görünmektedir. Rodçenko gibi komünist bir sanatçının çalışmalarını politik bağlamdan bağımsız düşünmek olası değildir. Bu nedenle, Rodçenko'nun eserlerini dönemin siyasi politikaları ve iklimi çerçevesinde değerlendirmek onun işlerini ve sanatsal perspektifini anlamak açısından önemlidir. Bu tez, Aleksandr Rodçenko'nun kariyerinde siyasi ve politik gelişmelerin etkisini fotomontaj çalışmaları üzerinden ele almaya çalışmaktadır. Rodçenko'nun ressam olarak başlayan kariyerindeki farklı disiplinler arasındaki yolculuğu ile fotoğraf ve fotomontaj sanatçısına dönüşümünü Bolşevikler'in sanat politikalarını da ele alarak inceleyecektir. Sanatçının devlet kurumları için yaptığı reklam afişleri ve LEF dergisi ve İnşa Halindeki SSCB dergisi için yapmış olduğu tasarımlar, dönemin siyasi politikalarının çalışmalarına nasıl yansıdığını ortaya koymaktadır. Literatür taraması yöntemiyle yapılan bu çalışma, ülkemizde yeterince ele alınmamış Rodçenko'nun çalışmalarını inceleyerek literatürdeki bu eksikliği gidermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
With the October Revolution of 1917, Russia entered a period of major social and political transformation and became one of the most significant states of the 20th century. The developments that occurred in 19th-century Tsarist Russia played a crucial role in laying the groundwork for the revolution. In the post-revolutionary period, the Bolsheviks used art as a means to reshape society, and avant-garde artists assumed the role of spokespersons for the new ideology. One such artist was Aleksandr Rodchenko, who became one of the key figures promoting the spirit of the revolution to the public under Bolshevik leadership. Throughout his career, Rodchenko experimented with various techniques, beginning as a painter and ultimately becoming a photographer. Examining Rodchenko's work through the lens of political and ideological influence is essential to understanding his art. In Turkey, most studies on Rodchenko tend to focus primarily on his graphic design work, often failing to fully reflect the depth of his artistic vision. It is not possible to dissociate the work of a committed Communist artist like Rodchenko from its political context. Therefore, analyzing his work within the framework of the political climate and state policies of his time is vital for comprehending both his output and artistic perspective. This thesis investigates the impact of political developments on Aleksandr Rodchenko's career, focusing specifically on his photomontage works. It explores the transition in his artistic journey from painting to photography and photomontage. His poster designs for state institutions and his layouts for the LEF magazine reveal how political policies of the time were reflected in his work. Conducted through a literature review, this study aims to address a gap in Turkish scholarship by offering an in-depth examination of Rodchenko's largely underexplored body of work.