Bir din felsefesi problemi olarak ahlak-sanat ilişkisi
The relationship between morality and art as a problem of philosophy of religion
- Tez No: 957782
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜRKERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ahlak, Sanat, Din, Tanrı, Morality, Art, Religion, God
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, ahlaki yargıların içinde sanatın yeri ve sanatın içinde ahlaki yargıların var olup olmaması ele alınmıştır. Çalışmadaki asıl amaç, sanatın ahlaki ve dini boyutunun açığa kavuşturulmak için oluşturulmuştur. Ahlakın kaynağı olan dinin sanata olan etkisi var mıdır? Sanatın da ahlak üzerinden dine etkisi nasıldır? Etkisi var mıdır? Varsa nasıl etkiler, etkilemezse de neden etkilemez? Soruları altında ahlak ve sanat olarak ele aldığım konunun aslıdan dinin iki kavram üzerindeki etkisi incelendi. Sanatın böylelikle nasıl şekillendiği ele alındı. Ahlakın da sanata verdiği değer, salt sanatsal eser olmasından dolayı mı yoksa dinin belirlediği kurallar ölçüsünde mi değer kazandığı tartışıldı. Din, ahlak ve sanatın birbiriyle olan yoğun ilişkisi olumlu ve olumsuz yönleriyle çalışmada ifade edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, the place of art in moral judgments and the existence of moral judgments in art are discussed. The main purpose of the study is to clarify the moral and religious dimension of art. Does religion, which is the source of morality, have an effect on art? How does art affect religion through morality? Does it have an effect? If so, how does it affect it, and if not, why doesn't it? Under the questions, the effect of religion on the two concepts that I addressed as morality and art was examined. How art is shaped in this way was discussed. The value that morality gives to art was examined whether it is solely because it is an artistic work or whether it gains value according to the rules determined by religion. The intense relationship between beliefs, morality and art was expressed in the study with its positive and negative aspects.