Eğitim kurumlarında görev yapan okul yöneticileri ve öğretmenlerin örgütsel bağlılık ve örgütsel adaletlerinin iş doyumuna etkisi
The impact of organizational commitment and organizational justice on job satisfaction among school administrators and teachers in educational institutions
- Tez No: 957807
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN GÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İş doyumu, öğretmen, örgütsel adalet, örgütsel bağlılık, yönetici, Job satisfaction, teacher, organizational justice, organizational commitment, manager
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel bağlılık ve örgütsel adaletlerinin iş doyumuna etkisinin incelenmesidir. Araştırmaya Türkiye'de 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda yönetici ve öğretmen olarak görev yapan 355 kişi katılmıştır. Araştırmada katılımcılara örgütsel bağlılık, örgütsel adalet ve iş doyumu ölçeği uygulanmıştır. Araştırma kapsamında oluşturulan modeli test etmek için elde edilen verilere yapısal eşitlik modellemesi analizi uygulanmıştır. Analiz sonucunda eğitim kurumlarında çalışan okul yöneticileri ve öğretmenler için iş doyumunun belirleyicileri arasında özellikle duygusal bağlılık ve normatif bağlılığın içsel doyuma doğrudan etkisi tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra dışsal doyumda da normatif bağlılık doğrudan olumlu etkisi belirlenmiştir. Ayrıca örgütsel adalet alt boyutlarının tamamının (dağıtımsal, prosedürel, etkileşimsel) çalışanların içsel doyumuna doğrudan bir etkisinin bulunmadığı tespit edilmişken, dağıtımsal, prosedürel, etkileşimsel adaletin dışsal doyuma doğrudan etkisi görülmüştür. Bu sonuçlar eğitim kurumlarında çalışan okul yöneticileri ve öğretmenlerin iş doyumunun belirleyicileri arasında özellikle duygusal bağlılık ve normatif bağlılık içsel doyumu artıran önemli bir faktördür. Yine dışsal doyumda da normatif bağlılık önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca örgütsel adalet alt boyutlarının tamamı (dağıtımsal, prosedürel, etkileşimsel) çalışanların içsel doyumunda nötr bir etkiye sahipken, dışsal doyumunu artıran önemli bir etkendir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the impact of organizational commitment and organizational justice on job satisfaction among teachers working in educational institutions. The study sample consists of 355 participants, including school administrators and teachers employed in schools affiliated with the Turkish Ministry of National Education during the 2023–2024 academic year. Participants were administered scales measuring organizational commitment, organizational justice, and job satisfaction. To test the proposed research model, Structural Equation Modeling (SEM) was applied to the collected data. The analysis revealed that, among school administrators and teachers, affective commitment and normative commitment directly influence intrinsic job satisfaction. Additionally, normative commitment was found to have a direct positive effect on extrinsic job satisfaction. Moreover, while none of the sub-dimensions of organizational justice (distributive, procedural, and interactional) had a direct effect on intrinsic job satisfaction, all three dimensions were found to have a direct impact on extrinsic job satisfaction. These findings suggest that, for school administrators and teachers, affective commitment and normative commitment are critical determinants of intrinsic job satisfaction. Furthermore, normative commitment plays a significant role in extrinsic job satisfaction. Additionally, while the sub-dimensions of organizational justice have a neutral effect on intrinsic job satisfaction, they serve as key factors in enhancing extrinsic job satisfaction.