Celâl Nuri İleri'nin İslâm hukuku ile ilgili görüşleri ve değerlendirmesi
Celâl Nuri İleri's views and evaluation on Islamic law
  1. Tez No: 957814
  2. Yazar: FURKAN SAFA KILIÇASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MENDERES GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm Hukuku, Celâl Nuri İleri, Medeni Hukuk, Mecelle, Akımlar, Islamic Law, Celâl Nuri İleri, Civil Law, Mecelle, Movements
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Hukukçular ve fikir adamları, değişen ve giderek sekülerleşen toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilmek için özellikle son iki yüzyılda İslâm hukukunu kanun şekline dönüştürmede büyük gayret sarf etmişlerdir. Bu gayret Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde, Ahmet Cevdet Paşa'nın başkanlığında hazırlanan Mecelle ile başlamış, giderek hız kazanmış ve Aile Hukuku Kararnamesi'nin hazırlanıp yürürlüğe girmesine zemin hazırlamıştır. Osmanlının resmen yıkılmasının ardından ise devamı olan Türkiye Cumhuriyeti için hukuki çalışmalar yapılmış ve İsviçre Medeni Kanunu zemininde Türk Medeni kanunun hazırlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu çalışmamızda Medeni Kanun'un oluşturulmasında etkisi ve katkısı bulunan Celâl Nuri İleri'nin İslâm hukukunun muhtelif fıkhi meselelere ilişkin görüşlerini ele alıp değerlendirme yapmaya gayret ettik. Tezimiz; giriş ve dört ana bölümden oluşmaktadır. Tezin giriş kısmında; Tezin adı, konusu, amacı, yöntemi ve literatür değerlendirmesine özlü olarak yer verilmiştir. Çalışmamızın birinci bölümünde o dönemin toplumunu tanıma amacını da önceleyerek, Celâl Nuri İleri'nin hayatı, ilmi konumu, eserleri ve yaşadığı dönemindeki siyasi-ilmi akımların bariz özellikleri hakkında özet bilgi sunulmuştur. İkinci bölümde; İslâm hukukuna giriş sadedinde Celâl Nuri İleri'nin şer'i hükmün kaynakları, ictihad teorisi kapsamında içtihat kapısının açık mı yoksa kapalı mı olduğu, nesih teorisi, Kur'ân ile sünnet ilişkisi ve bu iki temel kaynağın dindeki yeri gibi konular hakkındaki düşünceleri tespit ederek vermeye edilmiştir. Üçüncü bölümde; İslâm aile hukuku çerçevesinde İleri'nin ele aldığı problemlere yaklaşımı ve çözüm önerilerinin neler olduğunu tespit edilmeye çalışılmıştır. Tezin dördüncü bölümünde ise İslâm hukuku içerisinde yer alan muhtelif fıkhi meselelere İleri'nin yaklaşımı ve çözüm sadedinde ortaya koyduğu düşünceleri ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Lawyers and intellectuals have made great efforts to transform Islamic law into law, especially in the last two centuries, in order to respond to the needs of a changing and increasingly secular society. This effort began with the Mecelle prepared under the presidency of Ahmet Cevdet Pasha in the last periods of the Ottoman Empire, gradually gained momentum and paved the way for the preparation and enactment of the Family Law Decree. After the actual collapse of the Ottoman Empire, legal studies were carried out for its successor, the Republic of Turkey, and the Turkish Civil Code was prepared and enacted on the basis of the Swiss Civil Code. In this study, we have tried to address and evaluate the views of Celâl Nuri İleri, who had an impact and contribution in the formation of the Civil Code, on various issues of Islamic Law. Our thesis consists of an introduction and four main sections. The introduction section of the thesis will briefly include the name, subject, purpose, method and literature review of the thesis. In the first part of our study, we will try to give brief information about Celâl Nuri İleri's life, scientific position, works and the obvious characteristics of the political-scientific movements of the period he lived in, prioritizing the aim of getting to know the society of that period. In the second part; as an introduction to Islamic law, we tried to determine and give Celâl Nuri İleri's thoughts on the sources of religious rulings, whether the door of ijtihad is open or closed within the scope of the theory of ijtihad, the theory of naskh, the relationship between the Quran and the sunnah and the place of these two basic sources in religion. In the third part; we tried to determine İleri's approach to the problems he addressed within the framework of Islamic family law and what his solution proposals were. In the fourth part of the thesis, we tried to determine and analyze İleri's approach to various issues within Islamic law and the thoughts he put forward in terms of solutions.