Pilot eğitiminde çoklu ekip pilot lisansı entegre eğitim sisteminin incelenmesi: Bir durum çalışması
Examination of multi-crew licence integrated training system in pilot training: A case study
- Tez No: 957821
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER GEREDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Ekip Pilot Lisanslandırması, Pilot Lisansları, Pilot Eğitimi, Pilot Yetiştirme Programları, Multi-Crew Pilot Licensing, Pilot Licenses, Pilot Training, Pilot Training Programs
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Havacılık emniyetini en fazla etkileyen sistem unsuru insandır ve pilotlar bu listenin başında gelmektedir. Bu nedenle etkin bir eğitimden geçmeleri gereken pilotların teknolojinin gelişmesiyle birlikte pilot olabilmek için gerekli olan lisanslandırma türlerinin de değişiklik gösterdiği gözlemlenmektedir. Öte yandan havayolu taşımacılığı talebinin ve pilot ihtiyacının giderek artıyor oluşu havayolu işletmelerini, pilot ihtiyaçlarını hızlı ve etkili bir şekilde karşılamak amacıyla, yeni arayışlara itmektedir. Bu araştırmanın amacı sözü edilen bağlamda ortaya çıkmış olan Çoklu Ekip Pilot Lisanslandırma sistemini tüm yönleriyle ortaya koymaktır. Araştırma nitel paradigmaya göre desenlenmiş ve söz konusu programın tüm yönleriyle anlaşılıp açıklanabilmesi için durum çalışması gerçekleştirilmiştir. Nitel veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanıp tümevarımsal tematik analiz tekniği ile analiz edilmişlerdir. Bu kapsamda elde edilen 193 koddan yola çıkılarak 6 temaya ulaşılmıştır. Programın amaçları, programının öğrenciler, havayolu işletmeleri ve uçuş okulları açısından ne tür avantajlar ve dezavantajlar sunduğu, MPL programının havayolu işletmeleri ile uçuş okulu tarafından nasıl işetildiği, programın uygulama çıktılarının neler olduğu ve programın gelecekte nasıl bir gelişim seyri izleyebileceğine yönelik temalar bulgulanmıştır. Program pilot ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılamayı, yeni nesil uçaklara uygun pilotlar yetiştirmeyi, pilot eğitimi etkinliğinin artırılmasını ve maliyetlerinin düşürülmesini amaçlamaktadır. Programın genel olarak bu amaçları karşıladığı fakat bazı olumsuz yanlarının da olduğu anlaşılmaktadır. Programın gelecekte uygulanmaya devam edeceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The system element that affects aviation safety the most is the human factor, and pilots are at the top of this list. Therefore, pilots, who must undergo effective training, are also subject to evolving licensing requirements due to advancements in technology. On the other hand, the increasing demand for air transportation and the growing need for pilots have led airline companies to seek new solutions to meet these needs quickly and efficiently. The aim of this research is to comprehensively examine the Multi-Crew Pilot Licensing (MPL) system, which has emerged in this context. The study was designed within a qualitative research paradigm, and a case study approach was employed to fully understand and explain the mentioned program. Qualitative data were collected through semi-structured interviews and analyzed using the inductive thematic analysis technique. Based on the 193 codes obtained, six themes were identified. These themes include the objectives of the program; the advantages and disadvantages it offers for students, airline companies, and flight schools; how the MPL program is operated by airline companies and flight schools; the practical outcomes of the program; and potential future developments of the system. The program aims to meet pilot demand rapidly, train pilots suitable for new-generation aircraft, improve the efficiency of pilot training, and reduce associated costs. It was found that the program generally fulfills these objectives, although it also has certain disadvantages. It is anticipated that the program will continue to be implemented in the future.