Hipnofertilite felsefesine ve Pender'in sağlığı geliştirme modeline dayalı online fertilite hazırlık sınıflarının ve mobil uygulama desteğinin infertil kadınların fertilite hazıroluşluğuna, özyeterliliğine, yaşam tarzına ve gebelik sonuçlarına etkisi
The effect of online fertility preparation classes and mobile application support based on the philosophy of hypnofertility and Pender's health promotion model on infertile women's fertility preparedness, self-efficacy, lifestyle, and pregnancy outcomes
  1. Tez No: 957863
  2. Yazar: ESRA ARBAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERLİNDA ALUŞ TOKAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: fertilite hazır oluşluk, hipnofertilite, mobil uygulama, özyeterlilik, sağlıklı yaşam tarzı, fertility preparedness, hypnofertility, mobile application, self-efficacy, healthy lifestyle
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu araştırma, hipnofertilite felsefesi ve Pender'in Sağlığı Geliştirme Modeli'ne dayalı geliştirilen online fertilite hazırlık sınıfları ve mobil uygulama desteğinin infertil kadınların fertilite hazır oluşluk, özyeterlilik, yaşam tarzı ve gebelik sonuçlarına etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Temmuz 2023- Temmuz 2024 tarihleri arasında İzmir'deki üç infertilite merkezine başvuran 128 kadın (64 deney, 64 kontrol) ile ön test-son test kontrol gruplu deneysel bir çalışma yürütülmüştür. Deney grubuna, dört hafta boyunca haftada iki gün yapılan toplam sekiz çevrimiçi eğitim oturumu ve mobil uygulama desteği verilmiştir. Mobil uygulama; eğitim içerikleri, sesli kayıtlar, hatırlatmalar, yaşam tarzı haritalama ve motivasyon mesajları sunmuştur. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, Fertilite Hazıroluşluk Ölçeği, İnfertilite Öz-Yeterlik Ölçeği-Kısa Formu ve Sağlıklı Yaşam Davranışları Ölçeği ile toplanmıştır. SPSS 25.0 programı ile analiz edilen verilerde parametrik ve non-parametrik testler kullanılmıştır. Deney grubundaki kadınların son test puanları, kontrol grubuna kıyasla fertilite hazır oluşluk, özyeterlilik ve sağlıklı yaşam davranışlarında anlamlı düzeyde artış göstermiştir (p0,05). Bulgular, bütüncül temelli dijital sağlık yaklaşımlarının infertil kadınların psikososyal güçlenmesini ve yaşam tarzı değişimini desteklemede etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effects of online fertility preparation classes and mobile application support, developed based on the philosophy of Hypnofertility and Pender's Health Promotion Model, on infertile women's fertility preparedness, self-efficacy, healthy lifestyle behaviors, and pregnancy outcomes. A pretest-posttest controlled experimental study was conducted between July 2023 and July 2024 with 128 women (64 in the intervention group and 64 in the control group) who applied to three infertility centers in İzmir, met the inclusion criteria, and agreed to participate in the study. Women in the intervention group received online fertility preparation classes consisting of eight synchronous sessions delivered twice a week for four weeks. Simultaneously, they were provided with access to a mobile application. The mobile application included educational content, audio recordings, daily reminders, lifestyle tracking tools, and motivational messages. Data were collected using the Descriptive Characteristics Form, Fertility Preparedness Scale for Women Receiving Fertility Support, Infertility Self-Efficacy Scale–Short Form, and the Healthy Lifestyle Behaviors Scale for Enhancing Fertility. Data analysis was performed using SPSS version 25.0 with both parametric and non-parametric statistical tests. Post-test scores indicated that the women in the intervention group demonstrated a statistically significant increase in fertility preparedness, self-efficacy, and healthy lifestyle behaviors compared to the control group (p0.05). These findings suggest that holistic, digitally supported health interventions can effectively enhance the psychosocial empowerment and lifestyle modifications of infertile women.