Türkiye'de merkez sağ ve kadın: Seçilmiş siyasi partiler üzerine bir inceleme
Center right and women in Turkey: An examination of elected political parties
- Tez No: 957919
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Center Right, Women, Gender Equality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmanın esas amacını, Türkiye'de merkez sağ siyasal partilerin kadınlarla dair uygulama ve söylemlerini kamusal, ekonomik ve siyasal alanlar temelinde irdeleyerek, tarihsel ve kavramsal çerçevede kadınların bu partilerde nasıl betimlendirildiği ve tanımlandırıldığını tahlil etmek oluşturmaktadır. Bu doğrultuda sürdürülen çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman analizi yönteminden yararlanılmıştır. Yapılan araştırma neticesinde elde edilen esas verilerden biri, kadınların merkez sağ siyasal partilerde mevcudiyetinin çoğunlukla ataerkil görev ve normlar temelinde biçimlendiğidir. Kadın figürü, genellikle aile kurumunun başlıca öğeleri, eşlik ve annelik gibi özelliklerle konumlandırılmış; kadının, kamusal, ekonomik ve siyasal etken olarak katılımı kısıtlı kaldığı görülmüştür. Parti beyanları ve programlarında kadınların temsiliyetine ilişkin birtakım söylemler görülmekle beraber, bu söylemler genel itibariyle simgesel olarak seyretmiş; kadınların karar alma mekanizmalarına ve yönetimlerine aktif katılımına zemin hazırlayacak kurumsal reformlardan eksik bırakılmıştır. Bu kapsamda, kadınların merkez sağ siyasal özne olma durumu sadece simgesel seviyede kaldığı görülmekte, aktif bir kadın katılımından daha çok katkı sağlayan ve pasif görevlerle kısıtlandırıldığı görülmektedir. Çalışmanın dikkat çektiği bir diğer mühim veri, kadınlara dair uygulanan siyasaların, genellikle kadın-erkek eşitliği bakış açısından daha çok muhafazakâr normlar ve aile kurumunun esaslı rolleri kapsamında öne çıkarıldığıdır. Nitekim, merkez sağ partilerde kadının kamusal, ekonomik ve siyasal alandaki mevcudiyeti; sayısal seviyede yükselse de kalitatif olarak kısıtlı bir temsiliyetle konumlandırılmakta, kadınların yönetim süreçlerine aktif bir şekilde dahil olmalarını biçimlendirememektedir. Kadınlara ilişkin yürütülen siyasalar genellikle geleneksel normlar ve muhafazakâr değerler kaynağında oluşturulmakta; bu durum, kadın-erkek eşitliğini sağlamlaştıracak kapsayıcı bir değişime ket vurmaktadır. Anahtar Kavramlar: Merkez Sağ, Kadın, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to analyze the practices and discourses of center-right political parties in Turkey regarding women on the basis of public, economic and political spheres, and to analyze how women are described and defined in these parties within a historical and conceptual framework. In this context, the study utilizes historical and descriptive research methods. One of the main data obtained as a result of the research is that the presence of women in center-right political parties is mostly shaped on the basis of patriarchal duties and norms. The female figure is generally positioned with characteristics such as the main elements of the family institution, wifehood and motherhood; it has been observed that women's participation as a public, economic and political factor has remained limited. Although there are some discourses regarding the representation of women in party declarations and programs, these discourses have generally been symbolic; they have been left without institutional reforms that would pave the way for women's active participation in decision-making mechanisms and administrations. In this context, it is seen that women's status as center-right political subjects has remained only at a symbolic level, and it is seen that they are restricted with passive duties that contribute more than active female participation. Another important data that the study draws attention to is that the policies implemented regarding women are generally highlighted within the scope of conservative norms and the essential roles of the family institution rather than from the perspective of gender equality. Indeed, in center-right parties, the presence of women in the public, economic and political spheres; although increasing numerically, is positioned with a limited representation in qualitative terms, and cannot shape the active participation of women in the governance processes. The policies implemented regarding women are generally formed on the basis of traditional norms and conservative values; this situation hinders an inclusive change that will strengthen gender equality.