Öğretmenlerde ultra işlenmiş besin tüketiminin duygu durumuna etkisi
The effect of ultra-processed food consumption on mood state in teachers
  1. Tez No: 957929
  2. Yazar: ŞEBLEN KARAÇORLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESEN TAŞĞIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu durumu, negatif duygu, öğretmen, pozitif duygu, ultra işlenmiş besin, Mood, negative affect, positive affect, teacher, ultra-processed food
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
ÖZET Öğretmenlerde Ultra İşlenmiş Besin Tüketiminin Duygu Durumuna Etkisi Amaç: Bu araştırmanın amacı, Elazığ ilinde görev alan öğretmenlerde ultra işlenmiş besin (UİB) tüketiminin duygu durumu ile ilişkisini incelemektir. Materyal ve Metod: Araştırma, 25-65 yaş aralığında bulunan toplam 368 öğretmen (174 erkek, 194 kadın) ile yürütülmüştür. Katılımcıların genel bilgileri ve antropometrik ölçümleri anket formu ile toplanmıştır. Duygu durumu, Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği (PANAS) ile değerlendirilmiştir. Ultra işlenmiş besin tüketim sıklığı, sıklık anketi ile belirlenmiş; beslenme durumu ise 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydı kullanılarak incelenmiştir. Verilerin analizi BeBİS 9 ve SPSS 25.0 programları ile yapılmıştır. İlişkilerin incelenmesinde Pearson ve Spearman Korelasyonu kullanıldı. Bulgular: Katılımcı öğretmenlerde en fazla 45-55 yaş aralığında (n = 153, % 41.6) kişi varken, en az 25-35 yaş aralığında (n = 37, % 10.1) katılımcı vardı. Yaş arttıkça bazı ultra işlenmiş besinlerin (çikolata, cips, fast food, vb.) tüketimi azalmakta, bazıları (hazır çorba, noodle, margarin) ise artmaktadır. Beden kütle indeksi ile bazı UİB arasında pozitif ilişki bulunmuştur (p < .05). Pozitif duygu durumları arttıkça bazı UİB tüketimleri azalırken, negatif duygular arttıkça bu besinlerin tüketimi anlamlı biçimde artmaktadır (p < .05). Sonuç: Ultra işlenmiş besin tüketimi, öğretmenlerin duygu durumu ile anlamlı şekilde ilişkilidir. Negatif duygular arttıkça UİB tüketimi artmakta, pozitif duygular arttıkça azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Ultra Processed Food Consumption on Mood State in Teachers Aim: The aim of this study is to investigate the relationship between ultra-processed food (UİB) consumption and mood states among teachers. Material and Method: The study was conducted with a total of 368 teachers (174 males and 194 females) aged between 25 and 65 years. General demographic information and anthropometric measurements of the participants were collected through a questionnaire. Mood states were assessed using the Positive and Negative Affect Schedule (PANAS). The frequency of ultra-processed food consumption was determined through a related food frequency questionnaire, and dietary status was examined using a 24-hour dietary recall. Data analysis was performed using BeBIS 9 and SPSS version 25.0. The relationships were examined using Pearson and Spearman correlation analyses. Results: The majority of the participants were in the 45–55 age group (n = 153, 41.6%), while the least represented group was 25–35 years (n = 37, 10.1%). As age increased, consumption of certain ultra-processed foods (such as chocolate, chips, fast food, etc.) decreased, while others (such as instant soup, noodles, margarine) increased. A positive correlation was found between body mass index and the consumption of certain UİBs (p < .05). While positive affect was associated with decreased consumption of some UİBs, increased negative affect significantly correlated with higher consumption of these foods (p < .05). Conclusion: Ultra-processed food consumption is significantly associated with mood states among teachers. As negative emotions increase, the consumption of UİBs rises, whereas higher levels of positive emotions are linked to reduced UİB consumption.